Europees gamma Kia in 2035 volledig elektrisch

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
In 2040 verkoopt Kia wereldwijd alleen nog volledig elektrische personenauto's. (Foto: Shutterstock)

Autofabrikant Kia wil dat in 2035 het complete Europese modellengamma elektrisch is. In 2040 geldt dit voor het wereldwijde aanbod van nieuwe personenauto’s. Dat meldt Kia vandaag.

De plannen maken deel uit van een strategie waarmee het bedrijf in 2045 CO2-neutraal wil zijn. Dat doet het bedrijf door zijn CO2-uitstoot met 97 procent te verminderen ten opzichte van 2019 in zijn bevoorrading, logistiek, productie en voertuiggebruik, tot en met de verwerking van restafval. De resterende 3 procent compenseert het bedrijf met aanvullende maatregelen, zonder aan te duiden welke dit zijn.

Deadline

Kia speelt met zijn elektrificatie in op het verkoopverbod op de brandstofmotor dat de Europese Commissie in 2035 wil instellen. De fabrikant van het in Nederland meest verkochte elektrische model legt zichzelf bij lange na niet de strengste deadline op: Zo maakten DS en Lancia eerder al bekend in respectievelijk 2024 en 2026 alleen nog nieuwe EV’s te willen verkopen. Jaguar Land Rover meldde dat er vanaf 2025 enkel nog nieuwe ev’s worden gebouwd, en Alfa Romeo heeft vanaf 2027 een volledig elektrisch gamma. De volumemerken Opel en Fiat, beide onderdeel van Stellantis, hebben respectievelijk 2027 en 2030 als deadline. In de Europese unie was in het derde kwartaal 9,8 procent van de geregistreerde nieuwverkopen een EV.Autofabrikanten spenderen miljarden aan EV-investeringen.

 

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.