‘Musk: Bureaucratie vertraagt bouw Duitse gigafabriek’

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Elon Musk hoopt in oktober de eerste Tesla's in Duitsland te kunnen produceren. (Foto: Shutterstock)

Tijdens een bezoek aan de in aanbouw zijnde gigafabriek van Tesla in Duitsland, zei topman Elon Musk te hopen dat in oktober of kort daarna, de eerste modellen kunnen worden gemaakt. Zo meldt persbureau Reuters.

Hindernissen

De bouw van de Europese productielocatie heeft veel vertraging opgelopen waardoor de opening is uitgesteld tot eind van dit jaar. In eerste instantie was de verwachting dat de productie van Tesla’s Model Y al in juli van start had kunnen gaan. Door bezwaren en procedures vanuit de milieubewegingen liep de afgifte van (bouw)vergunningen vertraging op. Tesla heeft bijvoorbeeld veel bomen moeten kappen voor de bouw van de fabriek wat stuitte op bezorgdheid van milieuactivisten, onder andere over de grondwaterspiegel van het gebied. Tijdens zijn bezoek meldde Musk juist van plan het waterverbruik per voertuig te verminderen. Dat de aanbouw van de fabriek zoveel vertraging heeft opgelopen, wijt Musk aan de hindernissen van de Duitse bureaucratie. 

De gigafabriek moet volgens Musk, de grootste productielocatie voor batterijen wereldwijd gaan worden. De totale bouwkosten zijn geraamd op ongeveer 4 miljard euro.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.