Forse omzetstijging autodivisie chipmaker NXP

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Het gaat de Eindhovense chipmaker NXP weer voor de wind (foto: NXP)

Chipfabrikant NXP uit Eindhoven zag zijn omzet over het tweede kwartaal van dit jaar met 43 procent groeien naar 2,2 miljard euro. Vorig jaar liep de omzet door de coronapandemie terug naar 1,5 miljard euro. Ook boekte het bedrijf in Q2 een winst van 482 miljoen euro, waar het vorig jaar nog een verlies leed van 122 miljoen euro. De winst is ook ruim boven het niveau van het tweede kwartaal in precoronajaar 2019 (132 miljoen euro).

“De resultaten zijn boven verwachting”, meldt Kurt Sievers, algemeen directeur van NXP. “We blijven zeer positief over de vraag op de lange termijn in al onze eindmarkten. We hebben maatregelen genomen om het aanbod te vergroten en vertrouwen op een robuuste groei voor de rest van 2021 en in 2022.”  Microchips worden steeds belangrijker voor autofabrikanten, vertelt Maurice Geraets, managing director van NXP Semiconductors Nederland in een interview met Automotive.

De automotive is de grootste afzetmarkt voor NXP. Daar boekte het bedrijf een omzetgroei van 87 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar, naar 1,06 miljard euro, zo blijkt uit de kwartaalrapportage. Hiermee komt ongeveer de helft van de totale omzet uit de autodivisie, waar dat vorig jaar over het tweede kwartaal nog 38 procent was.

De automotive kampt op het moment met een fors tekort aan microchips, waardoor sommige autofabrikanten de productie zelfs tijdelijk moesten verlagen.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.