‘Volkswagen bouwt 100.000 auto’s minder door chiptekort’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Volkswagen maakt dit jaar 100.000 auto's minder door het chiptekort (foto: Shutterstock)

Het tekort aan computerchips is zo groot dat Volkswagen dit jaar ruim honderdduizend auto’s minder bouwt. Het acute tekort aan halfgeleiders gaat nog zeker zes weken duren, zegt VW-inkoopdirecteur Murat Aksel in de Duitse krant Handelsblatt. Eind vorig jaar werd al duidelijk dat zo’n tekort zou ontstaan. 

Wereldwijd worden te weinig computerchips geproduceerd. Het tekort werd versterkt door de coronacrisis. Volgens Aksel zal er de komende twee jaar een structureel tekort van 10 procent blijven bestaan. Pas over twee jaar zal de productiecapaciteit van halfgeleiders voldoende zijn vergroot, meent de inkoopdirecteur. Aksel heeft zijn beleid aangepast en gaat nu grotere hoeveelheden chips op voorraad houden. “We moeten kunnen leveren. Dat is onze belangrijkste opgave. En dan geldt de basisregel: geen onderdelen, geen auto, geen geld”, zegt hij in Handelsblatt

Niet enkel VW heeft last van het tekort aan halfgeleiders. Bijna alle merken meldden al productieproblemen. Ook het Nederlandse VDL Nedcar. 

Pon: geen problemen in Nederland verwacht

Woordvoerder Luuk Hoogezand van VW-importeur Pon meldt aan Automotive dat hij in Nederland geen leveringsproblemen verwacht. “Wij hebben momenteel voldoende productieplaatsen en voorraad van veel van onze kernmodellen, zoals de Up!, Polo, ID.3, ID.4 en T-Cross. Bij sommige andere modellen geldt dat nieuwbestelde auto’s – bijvoorbeeld omdat de klant een specifieke configuratie wenst – een langere levertijd hebben dan gebruikelijk. Het gaat dan om 4 tot 8 weken extra. Ook voor deze modellen geldt echter dat we voldoende voorraad hebben voor klanten die snel willen rijden. We verwachten overigens dat na de zomer de situatie weer normaliseert.”

 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

‘Volkswagen bouwt 100.000 auto’s minder door chiptekort’ | Automotive Online

‘Volkswagen bouwt 100.000 auto’s minder door chiptekort’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Volkswagen maakt dit jaar 100.000 auto's minder door het chiptekort (foto: Shutterstock)

Het tekort aan computerchips is zo groot dat Volkswagen dit jaar ruim honderdduizend auto’s minder bouwt. Het acute tekort aan halfgeleiders gaat nog zeker zes weken duren, zegt VW-inkoopdirecteur Murat Aksel in de Duitse krant Handelsblatt. Eind vorig jaar werd al duidelijk dat zo’n tekort zou ontstaan. 

Wereldwijd worden te weinig computerchips geproduceerd. Het tekort werd versterkt door de coronacrisis. Volgens Aksel zal er de komende twee jaar een structureel tekort van 10 procent blijven bestaan. Pas over twee jaar zal de productiecapaciteit van halfgeleiders voldoende zijn vergroot, meent de inkoopdirecteur. Aksel heeft zijn beleid aangepast en gaat nu grotere hoeveelheden chips op voorraad houden. “We moeten kunnen leveren. Dat is onze belangrijkste opgave. En dan geldt de basisregel: geen onderdelen, geen auto, geen geld”, zegt hij in Handelsblatt

Niet enkel VW heeft last van het tekort aan halfgeleiders. Bijna alle merken meldden al productieproblemen. Ook het Nederlandse VDL Nedcar. 

Pon: geen problemen in Nederland verwacht

Woordvoerder Luuk Hoogezand van VW-importeur Pon meldt aan Automotive dat hij in Nederland geen leveringsproblemen verwacht. “Wij hebben momenteel voldoende productieplaatsen en voorraad van veel van onze kernmodellen, zoals de Up!, Polo, ID.3, ID.4 en T-Cross. Bij sommige andere modellen geldt dat nieuwbestelde auto’s – bijvoorbeeld omdat de klant een specifieke configuratie wenst – een langere levertijd hebben dan gebruikelijk. Het gaat dan om 4 tot 8 weken extra. Ook voor deze modellen geldt echter dat we voldoende voorraad hebben voor klanten die snel willen rijden. We verwachten overigens dat na de zomer de situatie weer normaliseert.”

 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.