EU organiseert samenwerking om chiptekort tegen te gaan

chiptekort • Een collectieve aanpak helpt de Europese industrie, stelt Thierry Breton, commissaris van de interne markt van de Europese Commissie.
Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
De Europese Commissie werkt aan een samenwerkingsverband voor de Europese chipindustrie.

De Europese Commissie wil een samenwerkingsverband opzetten met de chipindustrie. Het doel is om minder afhankelijk te worden van grondstoffen afkomstig van buiten de EU, die voornamelijk uit China komen. Dat meldt de Europese Commissie.

Thierry Breton, commissaris voor de interne markt van de Europese Commissie, heeft inmiddels gesprekken gevoerd met grote partijen in de chipindustrie. Zo bracht hij, volgens de NOS, een bezoek aan chipproducent TSMC, chipfabrikant Intel, chipmachinefabrikant ASML en de Nederlandse chipfabrikant NXP. 

De auto-industrie kampt wereldwijd al langere tijd met een tekort aan microchips. Zo daalde de productie van Stellantis in het eerste kwartaal met 11 procent, legt Ford de productie stil in zijn Europese fabrieken en moest VDL Nedcar zijn tijdelijke productiestop verlengen.

Collectieve aanpak

Volgens Breton is een Europees samenwerkingsverband essentieel in de productie van microchips in de EU. “Een collectieve aanpak kan ons helpen onze bestaande sterke punten te benutten en nieuwe kansen te grijpen. Geavanceerde processorchips gaan namelijk een steeds belangrijkere rol spelen voor de industriële strategie en de digitale soevereiniteit van Europa.”

Aan de alliantie moeten zowel bedrijven uit de sector als de academische wereld deelnemen. Verdere details van de samenwerking, dat deel uitmaakt van een groot industrieel plan, hoopt de commissie in de komende weken bekend te kunnen maken.

 

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

EU organiseert samenwerking om chiptekort tegen te gaan | Automotive Online

EU organiseert samenwerking om chiptekort tegen te gaan

chiptekort • Een collectieve aanpak helpt de Europese industrie, stelt Thierry Breton, commissaris van de interne markt van de Europese Commissie.
Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
De Europese Commissie werkt aan een samenwerkingsverband voor de Europese chipindustrie.

De Europese Commissie wil een samenwerkingsverband opzetten met de chipindustrie. Het doel is om minder afhankelijk te worden van grondstoffen afkomstig van buiten de EU, die voornamelijk uit China komen. Dat meldt de Europese Commissie.

Thierry Breton, commissaris voor de interne markt van de Europese Commissie, heeft inmiddels gesprekken gevoerd met grote partijen in de chipindustrie. Zo bracht hij, volgens de NOS, een bezoek aan chipproducent TSMC, chipfabrikant Intel, chipmachinefabrikant ASML en de Nederlandse chipfabrikant NXP. 

De auto-industrie kampt wereldwijd al langere tijd met een tekort aan microchips. Zo daalde de productie van Stellantis in het eerste kwartaal met 11 procent, legt Ford de productie stil in zijn Europese fabrieken en moest VDL Nedcar zijn tijdelijke productiestop verlengen.

Collectieve aanpak

Volgens Breton is een Europees samenwerkingsverband essentieel in de productie van microchips in de EU. “Een collectieve aanpak kan ons helpen onze bestaande sterke punten te benutten en nieuwe kansen te grijpen. Geavanceerde processorchips gaan namelijk een steeds belangrijkere rol spelen voor de industriële strategie en de digitale soevereiniteit van Europa.”

Aan de alliantie moeten zowel bedrijven uit de sector als de academische wereld deelnemen. Verdere details van de samenwerking, dat deel uitmaakt van een groot industrieel plan, hoopt de commissie in de komende weken bekend te kunnen maken.

 

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.