PWC: Transitie autosector drukt winstgevendheid

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Hij wordt steeds ingewikkelder. (Foto: Shutterstock)

De productie- en ontwikkelingskosten van auto’s stijgen de komende jaren met 20 tot 40 procent, terwijl de inkomsten uit auto- en onderdelenverkoop met 20 procent afneemt. Dat becijfert onderzoeksbureau PWC in zijn Digital Auto Report. Het aantal werknemers krimpt, volgens de consultancy met tenminste 50 procent tot 2030.Lees ook het interview met Acea-directeur Eric-Mark Huitema: ‘De wereld gaat er compleet anders uit zien.’

De productiekosten stijgen met name door de ontwikkeling van accu’s en alternatieve (elektrische) aandrijflijnen en rijhulpsystemen. Deze ontwikkeling zorgt echter juist ook voor dalende inkomsten uit onderhoud, reparatie en schadeherstel, want het aantal onderdelen in elektrische auto’s is fors minder dan in brandstofexemplaren, en met de rijhulpsystemen neemt op langere termijn het aantal schades af.

Eerder constateerden ook andere onderzoeksbureaus al de spagaat tussen de stijgende kosten en de dalende onderhoudsomzet. Volgens PWC moeten de ontwikkelingskosten zo snel mogelijk omlaag, die van rijhulpsystemen met 65 tot 75 procent. Overigens signaleert het bureau ook kansen, vooral op het gebied van mobiliteitsdiensten zoals private lease.Bekijk het volledige rapport in de Automotive Kennisbank.

PWC schat in dat in 2030 ongeveer 40 procent van alle nieuw verkochte auto’s elektrisch is. In onder meer de Europese Unie, maar ook in Nederland, wordt er juist gestreefd naar een 100 procent elektrische verkoop van nieuwe auto’s in 2030.

Jaar in Beeld: Nieuwe auto eist zijn tol

In het eindejaarsnummer van Automotive leest u een terugblik op 2019 per sector. Hieruit blijkt dat zowel internationaal als nationaal, en in sales en aftersales, de elektrificatie en het toenemend aantal rijhulpsystemen uitdagingen met zich meebrengen. Lees hier het eindejaarsnummer online.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

PWC: Transitie autosector drukt winstgevendheid | Automotive Online

PWC: Transitie autosector drukt winstgevendheid

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Hij wordt steeds ingewikkelder. (Foto: Shutterstock)

De productie- en ontwikkelingskosten van auto’s stijgen de komende jaren met 20 tot 40 procent, terwijl de inkomsten uit auto- en onderdelenverkoop met 20 procent afneemt. Dat becijfert onderzoeksbureau PWC in zijn Digital Auto Report. Het aantal werknemers krimpt, volgens de consultancy met tenminste 50 procent tot 2030.Lees ook het interview met Acea-directeur Eric-Mark Huitema: ‘De wereld gaat er compleet anders uit zien.’

De productiekosten stijgen met name door de ontwikkeling van accu’s en alternatieve (elektrische) aandrijflijnen en rijhulpsystemen. Deze ontwikkeling zorgt echter juist ook voor dalende inkomsten uit onderhoud, reparatie en schadeherstel, want het aantal onderdelen in elektrische auto’s is fors minder dan in brandstofexemplaren, en met de rijhulpsystemen neemt op langere termijn het aantal schades af.

Eerder constateerden ook andere onderzoeksbureaus al de spagaat tussen de stijgende kosten en de dalende onderhoudsomzet. Volgens PWC moeten de ontwikkelingskosten zo snel mogelijk omlaag, die van rijhulpsystemen met 65 tot 75 procent. Overigens signaleert het bureau ook kansen, vooral op het gebied van mobiliteitsdiensten zoals private lease.Bekijk het volledige rapport in de Automotive Kennisbank.

PWC schat in dat in 2030 ongeveer 40 procent van alle nieuw verkochte auto’s elektrisch is. In onder meer de Europese Unie, maar ook in Nederland, wordt er juist gestreefd naar een 100 procent elektrische verkoop van nieuwe auto’s in 2030.

Jaar in Beeld: Nieuwe auto eist zijn tol

In het eindejaarsnummer van Automotive leest u een terugblik op 2019 per sector. Hieruit blijkt dat zowel internationaal als nationaal, en in sales en aftersales, de elektrificatie en het toenemend aantal rijhulpsystemen uitdagingen met zich meebrengen. Lees hier het eindejaarsnummer online.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.