‘Voormalig Audi-ceo Stadler aangeklaagd’

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
Rupert Stadler is met drie anderen beschuldigd van fraude. (Foto: Audi)

Voormalig Audi-ceo Rupert Stadler is door het Duitse Openbaar Ministerie aangeklaagd in de sjoemeldieselzaak. Samen met drie anderen wordt hij beschuldigd van fraude, valse certificering en strafbare reclame. Dit meldt het Duitse Handelsblatt. Stadler en de andere verdachten waren volgens het OM verantwoordelijk voor de ontwikkeling van motoren voor Audi, Volkswagen en Porsche. Deze motoren zouden zijn uitgerust met sjoemelsoftware die de emissietesten manipuleerde.

De voormalig topman zou vanaf september 2015 op de hoogte zijn geweest van de softwaremanipulaties. Toch heeft hij toegestaan dat de betreffende motoriseringen verkocht werden.

Stadler werd in oktober 2018 afgezet als ceo en opgevolgd door de Nederlander Bram Schot. De ex-topman zat daarvoor al vier maanden vast omdat de rechtbank vreesde dat hij getuigen zou beïnvloeden.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.