Britse auto-industrie waarschuwt nieuwe premier: ‘Zorg voor een goede deal’

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Britse auto-industrie vreest een no-deal Brexit. (Foto: Shutterstock)

Zorg voor een goede deal tussen het VK en de EU, dat is de boodschap van de Britse associatie voor de autobranche SMMT aan de aanstaande premier van het Verenigd Koninkrijk. Een no-deal is geen optie, waarschuwt de organisatie vandaag in een statement. Volgens SMMT heeft de branche al veel last van onzekerheid door de impasse rondom de Brexit. De organisatie dringt erop aan dat de nieuwe premier er in ieder geval voor moet zorgen dat het handelsverkeer tussen het VK en de EU zo vlekkeloos mogelijk kan blijven doorlopen. Als het VK de EU zonder goede deal verlaat, dan wordt de industrie geconfronteerd met miljarden euro’s aan in- en uitvoertarieven, volgens SMMT.

De Britse auto-industrie ondervindt al langere tijd hinder van de impasse rondom de Brexit en kampt al maanden met dalende productiecijfers. Alleen al in de maand april werd 44,5 procent minder auto’s geproduceerd.

Als er geen goede maatregelen worden genomen, vreest de organisatie vooral ook voor oplopende hinder en vertraging van de levering van auto-onderdelen. In het meest sombere scenario kan de schade dan per dag oplopen tot bijna 80 miljoen euro, aldus de organisatie. De Britse auto-industrie is één van de belangrijkste exporterende sectoren binnen het VK en goed voor 14 procent van de totale export. Er zijn 168 duizend mensen werkzaam in deze bedrijfstak.

De nieuwe deadline voor de Brexit is gesteld op 31 oktober. Jeremy Hunt of Boris Johnson wordt de nieuwe premier van Groot-Brittannië. Beiden zijn voor een harde Brexit.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.