‘Nissan komt Renault tegemoet met nieuwe bestuurszetels’

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
Nissan biedt Renault zetels in de nieuwe commissies. (Foto: Shutterstock)

Nissan stelt een extra bestuurscommissie voor met daarin zetels voor Renault-ceo Thierry Bolloré en Renault-voorzitter Jean-Dominique Senard. Dit voorstel is bedoeld om een aanvaring met de Fransen te voorkomen op de aanstaande aandeelhoudersvergadering van Nissan op 25 juni. Dit melden anonieme bronnen aan de Japanse krant Nikkei. Voor de fusie tussen Renault en FCA is de steun van Nissan bepalend. 

Deze toenadering volgt na de dreiging van Renault-voorzitter Senard om zich te onthouden van ondersteuning van het corporate governanceplan van Nissan tijdens hun vergadering op 25 juni, een schijnbare riposte nadat Nissan eerder weigerde om de fusie met FCA te ondersteunen.

Nieuwe commissie

De nieuwe, vierde commissie (wordt mogelijk de commissie van strategie) zou een aanvulling worden op de nominatie-, compensatie- en auditcommissies die worden voorgesteld als onderdeel van het corporate governanceplan van Nissan. Bolloré en Senard zouden meerdere plaatsen krijgen in deze voorgestelde commissies. Deze handreiking is bedoeld om Renault, als belangrijkste aandeelhouder van Nissan, tegemoet te komen bij de komende vergadering. Op de agenda van de vergadering staan hervormingen die bedoeld zijn om een machtsvacuüm te voorkomen sinds Carlos Ghosn is afgezet.

Nissan had oorspronkelijk voorgesteld om slechts drie nieuwe bestuurscommissies te creëren. Het bedrijf heeft het voorgestelde lidmaatschap van de commissies niet bekendgemaakt, maar naar verluidt was het plan om alleen Senard voor een stoel te nomineren.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.

‘Nissan komt Renault tegemoet met nieuwe bestuurszetels’ | Automotive Online

‘Nissan komt Renault tegemoet met nieuwe bestuurszetels’

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
Nissan biedt Renault zetels in de nieuwe commissies. (Foto: Shutterstock)

Nissan stelt een extra bestuurscommissie voor met daarin zetels voor Renault-ceo Thierry Bolloré en Renault-voorzitter Jean-Dominique Senard. Dit voorstel is bedoeld om een aanvaring met de Fransen te voorkomen op de aanstaande aandeelhoudersvergadering van Nissan op 25 juni. Dit melden anonieme bronnen aan de Japanse krant Nikkei. Voor de fusie tussen Renault en FCA is de steun van Nissan bepalend. 

Deze toenadering volgt na de dreiging van Renault-voorzitter Senard om zich te onthouden van ondersteuning van het corporate governanceplan van Nissan tijdens hun vergadering op 25 juni, een schijnbare riposte nadat Nissan eerder weigerde om de fusie met FCA te ondersteunen.

Nieuwe commissie

De nieuwe, vierde commissie (wordt mogelijk de commissie van strategie) zou een aanvulling worden op de nominatie-, compensatie- en auditcommissies die worden voorgesteld als onderdeel van het corporate governanceplan van Nissan. Bolloré en Senard zouden meerdere plaatsen krijgen in deze voorgestelde commissies. Deze handreiking is bedoeld om Renault, als belangrijkste aandeelhouder van Nissan, tegemoet te komen bij de komende vergadering. Op de agenda van de vergadering staan hervormingen die bedoeld zijn om een machtsvacuüm te voorkomen sinds Carlos Ghosn is afgezet.

Nissan had oorspronkelijk voorgesteld om slechts drie nieuwe bestuurscommissies te creëren. Het bedrijf heeft het voorgestelde lidmaatschap van de commissies niet bekendgemaakt, maar naar verluidt was het plan om alleen Senard voor een stoel te nomineren.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.