‘Renault en Nissan naderen akkoord over samenwerking’

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
Renault wil het onderdeel dat elektrische voertuigen maakt afsplitsen. (foto: Shuttterstock)

Renault en Nissan zitten in de laatste fase van het sluiten van een akkoord om hun twee decennia oude alliantie opnieuw vorm te geven. Renault zou daarbij zijn belang in Nissan op termijn terugbrengen. Dat meldt het ANP op basis van berichtgeving van persbureau Bloomberg.

Het nieuwe pact zou de Franse autofabrikant in staat stellen door te gaan met een geplande afsplitsing van zijn elektrische auto-activiteiten. Beide partijen zullen een niet-bindende overeenkomst ondertekenen nadat de details eind vorige week grotendeels werden uitonderhandeld. Renault en Nissan wilden zelf geen commentaar geven over de onderhandelingen.

Aandelenbelang

Volgens het plan brengt Renault zijn aandelenbelang in Nissan in de loop van tijd terug van 43 procent naar 15 procent. In ruil daarvoor investeert Nissan 500 miljoen tot 750 miljoen dollar (ongeveer 510 tot 767 miljoen euro) in een belang van ongeveer 15 procent in de elektrische auto-activiteiten van Renault.

Met de verandering in de eigendomsverhouding, die al jaren een bron van frictie vormt tussen de twee partijen, zouden de Fransen tegemoet komen aan de wensen van hun Japanse partner. Want hoewel Renault een groot belang heeft in Nissan, verkoopt de Japanse autofabrikant meer auto’s dan zijn Franse aandeelhouder. In 2021 wist Nissan 4 miljoen voertuigen te verkopen, terwijl Renault er 2,7 miljoen verkocht.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.  

‘Renault en Nissan naderen akkoord over samenwerking’ | Automotive Online

‘Renault en Nissan naderen akkoord over samenwerking’

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
Renault wil het onderdeel dat elektrische voertuigen maakt afsplitsen. (foto: Shuttterstock)

Renault en Nissan zitten in de laatste fase van het sluiten van een akkoord om hun twee decennia oude alliantie opnieuw vorm te geven. Renault zou daarbij zijn belang in Nissan op termijn terugbrengen. Dat meldt het ANP op basis van berichtgeving van persbureau Bloomberg.

Het nieuwe pact zou de Franse autofabrikant in staat stellen door te gaan met een geplande afsplitsing van zijn elektrische auto-activiteiten. Beide partijen zullen een niet-bindende overeenkomst ondertekenen nadat de details eind vorige week grotendeels werden uitonderhandeld. Renault en Nissan wilden zelf geen commentaar geven over de onderhandelingen.

Aandelenbelang

Volgens het plan brengt Renault zijn aandelenbelang in Nissan in de loop van tijd terug van 43 procent naar 15 procent. In ruil daarvoor investeert Nissan 500 miljoen tot 750 miljoen dollar (ongeveer 510 tot 767 miljoen euro) in een belang van ongeveer 15 procent in de elektrische auto-activiteiten van Renault.

Met de verandering in de eigendomsverhouding, die al jaren een bron van frictie vormt tussen de twee partijen, zouden de Fransen tegemoet komen aan de wensen van hun Japanse partner. Want hoewel Renault een groot belang heeft in Nissan, verkoopt de Japanse autofabrikant meer auto’s dan zijn Franse aandeelhouder. In 2021 wist Nissan 4 miljoen voertuigen te verkopen, terwijl Renault er 2,7 miljoen verkocht.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.