‘Nissan pusht Renault tot minder groot aandeel’

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
Renault zou openstaan voor de verkoop van het aandeel in Nissan. (Foto: Renault)

Nissan dringt er bij de Franse partner Renault op aan om zijn belang in de Japanse automaker zoveel mogelijk te verminderen. Dit meldt Reuters.

De Japanse automaker zou willen dat Renault zijn aandeel tot 15 procent terugbrengt. Renault bezit ongeveer 43 procent van de aandelen van Nissan, terwijl laatstgenoemde een aandeel heeft van zo’n vijftien procent in de Franse automaker. De verkoop van het aandeel zou geen invloed hebben op hun zakelijke alliantie. Nissan moet mogelijk geld inzamelen om de aandelen van Renault terug te kopen, voegde de bron eraan toe. Renault-ceo Luca de Meo was afgelopen weekeinde in Japan bij de Formule 1 op het circuit van Suzuka. Dit bezoek zou hij gebruiken om zijn Nissan-tegenhanger Makoto Uchida te spreken, volgens Automotive News Europe.

Afsplitsing EV-activiteiten

Renault zou openstaan voor de verkoop van het belang als onderdeel van onderhandelingen over eventuele participatie van Nissan in de toekomstige EV-divisie van Renault.

De Franse automaker ontwikkelt momenteel plannen om de EV-divisie af te splitsen van de verbrandingsmotoractiviteiten. Deze splitsing zou de EV-transitie moeten bekostigen, waarschijnlijk middels een beursgang. Alliantiepartners Nissan en Mitsubishi hebben nog niet gezegd of ze zullen deelnemen aan deze toekomstige EV-eenheid. Renault wil dat Nissan deelneemt in deze EV-activiteiten met een belang van 51 procent, zo schrijft Automotive News Europe.

Voor de divisie van de verbrandingsmotoren plant het bedrijf naar verluidt een nieuwe entiteit met Aurobay, een joint venture tussen Volvo Car en het Chinese GeelyOok Aramco wordt genoemd als eventuele partner. Nissan zou zich verzetten tegen deze stap vanwege zorgen over het geven van toegang aan een Chinees bedrijf tot zijn technologie, zo meldt ANE.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als adjunct-hoofdredacteur medeverantwoordelijk voor de titels in het cluster Auto & Fleet van Promedia, waaronder ook Automotive en Fleet&Mobility vallen. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed en veel eten en drinken.