‘Kennisdelen is knelpunt in onderhandelingen Renault en Nissan’

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Het delen van technologische kennis is een knelpunt geworden in de onderhandelingen tussen Renault en Nissan. Dit melden anonieme bronnen aan persbureau Reuters. 

De twee autofabrikanten praten over een herziening van hun 23 jaar oude samenwerking. In de deal die wordt besproken zou Renault onder andere zijn aandeel in Nissan terugbrengen van 43 procent naar 15 procent. In ruil hiervoor neemt Nissan voor 15 procent deel in de EV-activiteiten van Renault, dat deze activiteiten wil afsplitsen van de ICE-divisie.

Intellectueel eigendom

Het delen van intellectueel eigendom is nu de focus geworden van die gesprekken, melden twee anonieme bronnen. De Franse regering, dat 15 procent van Renault in handen heeft, wil dat de autofabrikant zijn technologische voordeel behoudt. Voor de Fransen is een herstart dan ook veel meer dan een financiële afspraak. “Wat ertoe doet is wat Nissan inbrengt wat betreft intellectueel eigendom,” aldus een van de bronnen.

Nissan heeft echter bezwaren tegen het delen van nieuwe technologie, waaronder die voor solid state batterijen die het bedrijf voor toekomstige EV’s aan het ontwikkelen is. Het delen van bestaande technologie en kennis is minder een probleem, meldt een van de bronnen. 

Mitsubishi blijft ook een rol spelen in de nieuwe alliantie. De Japanners nemen waarschijnlijk voor een klein percentage deel in de nieuwe EV-businessunit van Renault.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Was jarenlang werkzaam als freelancer voor Automobiel Management en kwam in 2019 in dienst bij ProMedia als vaste redacteur. Sinds 2022 schrijft hij onder meer voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Bijt zich nu vast in de dossiers aftermarket en bedrijfsauto's.