‘Renault doet Nissan formeel fusievoorstel’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Renault streeft al jaren verdere integratie na. (Foto: Shutterstock)

Renault zou Nissan een formeel voorstel tot een fusie hebben gedaan. Dat melden diverse internationale media. Er zou een nieuwe houdstermaatschappij moeten komen, buiten Frankrijk of Japan. Beide bedrijven krijgen evenveel bestuurders in het nieuwe bedrijf. 

Eind april meldde zakenkrant Financial Times dat Nissan niet was ingegaan op een uitgestoken hand van Renault: de Japanners zouden momenteel niet willen praten over een fusie. Nissan heeft een belang van 15 procent in Renault, terwijl de Fransen een belang van 43 procent in Nissan hebben. Volgens Bloomberg nemen de kansen op een fusie toe omdat Nissan financieel onder druk staat. Het bedrijf meldde onder meer zeshonderd arbeidsplaatsen te schrappen in Barcelona. Ook zou topman Hiroto Saikawa de steun van Renault nodig hebben om langer aan te kunnen blijven, een groot aantal kleinere aandeelhouders zou van Saikawa af willen. 

Jean-Dominique Senard, de nieuwe ceo van Renault, doet een nieuwe poging om het Franse autobedrijf samen te laten gaan met de Japanse samenwerkingspartner. Sinds de fraudezaak van Carlos Ghosn zoeken zowel Renault als Nissan naar bestuurlijke vernieuwing om niet nog een keer één persoon zoveel macht in de organisatie te geven als Ghosn. Ghosn, stelde zelf dat zijn fusiepogingen de reden zijn geweest dat Nissan-topmanagers naar de Japanse justitie zijn gestapt en hij werd gearresteerd.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.