Britse autofabrikanten vrezen catastrofe bij no-deal Brexit

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:
No-deal is geen optie vinden autofabrikanten. (Foto: Shutterstock)

Volgens Ford en Jaguar Land Rover, de grootste autofabrikanten van Groot-Brittannië, zijn de gevolgen van een Brexit zonder handelsovereenkomst catastrofaal voor de Britse auto-industrie. JLR dringt er bij de Britse regering op aan om die optie niet te overwegen. Dat melden beide fabrikanten in een reactie op het nee van het Britse parlement tegen de Brexit-deal van de Britse Premier Theresa May. Eerder werd bekend dat Ford en JLR banen gaan schrappen, onder meer in het VK.

Eerder waarschuwden Vauxhall, BMW, Aston Martin en Honda al voor ernstige verstoring van hun activiteiten in het VK bij een ‘no deal Brexit’. In dat geval gaan de wereld handelsverdragen gelden tussen het VK en EU-landen, terwijl alle huidige processen, zoals bij de toelevering van onderdelen bijvoorbeeld, zijn ingericht op vrij handelsverkeer binnen de EU zonder belemmeringen.

Catastrofe

“We zijn teleurgesteld over de uitslag van de stemming over de Brexit-deal en vrezen de gevolgen”, laat JLR weten in een reactie op de stemming. “No-deal kan niet de enige optie zijn die een meerderheid krijgt in het parlement.” 

Volgens Ford cfo Bob Shanks is een no-deal Brexit de minst waarschijnlijke uitkomst, gezien de schadelijke gevolgen dit zal hebben. “Zo’n situatie zou een catastrofe zijn voor de Britse industrie en de activiteiten van Ford in het land.”

Vauxhall laat weten extreem teleurgesteld te zijn, vooral omdat moederbedrijf PSA overweegt om twee fabrieken te sluiten in het VK als gevolg van de Brexit. Ook Honda verwacht dat grenscontroles de logistieke processen gaan verstoren en import en exporttarieven de concurrentiekracht aantasten.

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.