Hymove levert brandstofceltechnologie aan Chinese autofabrikant

Rob Blom Rob Blom

Dit maken beide bedrijven vandaag bekend.

De brandstofcelsystemen zijn voor waterstofvoertuigen waaronder bestelbussen, kleine vrachtwagens, vuilniswagens en taxi’s. HPI investeert bijna 400 miljoen euro in de bouw van een nieuwe fabriek bij de Chinese stad Xuyi om de voertuigen te kunnen produceren.

Hymove heeft volgens ceo Theo Hendriks de ambitie om de introductie van waterstofvoertuigen wereldwijd te versnellen. “Dankzij deze samenwerking zetten wij een belangrijke stap.”

20 duizend waterstofvoertuigen per jaar

Hymove is in de samenwerking verantwoordelijk voor het ontwerp en de engineering van de brandstofcelsystemen en het opzetten van de productiefaciliteit in de nieuwe fabriek.

De fabriek voor waterstofvoertuigen is een initiatief van HPI, de Xuyi Economic Development Council en participatiemaatschappij Shanshan. De Xuyi regio investeert in de komende jaren ruim 6 miljard in de ontwikkeling van nieuwe energietechnologie en ziet waterstof als een van de speerpunten. HPI verwacht op termijn ongeveer 20 duizend waterstofvoertuigen per jaar af te gaan leveren.

Als alles naar wens verloopt, levert de samenwerking met HPI HyMove volgens Hendriks de komende jaren substantiële omzetten op. “Dit is goed voor de werkgelegenheid in Nederland. We gaan eerst ons team in Arnhem versterken met een engineering- en montageafdeling. Deze mensen gaan zich bezighouden met de integratie van onze systemen in de voertuigen die HPI gaat produceren.”