‘Autofabrikanten willen duidelijkheid omtrent Brexit’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag

Dit meldt Automotive News Europe.

De onderhandelingen over de Brexit zijn begonnen en moeten in 2019 zijn afgerond als het VK de unie verlaat. De autofabrikanten denken dat de onderhandelingen veel langer gaan duren. Steve Armstrong, ceo van Ford Europa, vindt dat onzekerheid een slechte zaak is voor de autofabrikanten. “Hoe sneller we duidelijkheid hebben, hoe beter. We naderen het punt waarop de regering een soort overgangsakkoord moet sluiten om ons door de onderhandelingsperiode te loodsen.”

Dreigende importheffingen

Ford heeft in het VK twee motorenfabrieken en een r&d-center. Armstrong geeft aan dat de Brexit het bedrijf dit jaar al 530 miljoen euro heeft gekost. Vooral de onzekerheid over eventuele tariefmuren tussen het VK en de EU is lastig voor de autofabrikanten met fabrieken in het VK, zoals BMW, Nissan, Jaguar Land Rover, Honda and Toyota. Dit soort tariefmuren zouden het gevolg kunnen zijn van een ‘harde Brexit’. De tarieven worden voorgeschreven door de World Trade Organization, en bedragen voor auto’s 10 procent en voor componenten 4,5 procent.

Analisten denken volgens Automotive News echter dat de kans op een harde Brexit aanzienlijk kleiner is geworden, sinds de regering May vorige maand bij de verkiezingen een nederlaag leed.

Autofabrikanten luiden al langer de alarmklok omtrent de Brexit. Ondertussen lopen de nieuwverkopen in het VK sterk terug. Het land heeft zich voorgenomen om in te zetten op autonoom rijdende voertuigen

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.