Nederland wereldwijd tweede in marktaandeel elektrische auto’s

Maarten Bokslag Maarten Bokslag

Dat meldt het International Energy Agency (IEA).

Wereldwijd werden vorig jaar meer dan 750 duizend (deels) elektrisch aangedreven voertuigen verkocht. Verreweg de grootste markt is China, waar 336 duizend nieuwe elektrische auto’s werden geregistreerd. 270 duizend daarvan zijn volledig elektrisch (bev), de rest plug-in hybrides (phev). De Verenigde Staten nemen een tweede plaats in met 160 duizend verkochte auto’s, waarvan een kleine 87 duizend bev’s.

Stimulerende maatregelen

Noorwegen heeft het hoogste marktaandeel ter wereld. 29 procent van de nieuw verkochte auto’s daar was bev of phev. Volgens het IEA is dat te verklaren door een breed pakket stimulerende maatregelen van de overheid. Op ruime afstand staat Nederland met 6,4 procent op de tweede plaats. Ter verklaring van de Nederlandse cijfers haalt het rapport het lage bijtellingstarief en de vrijstelling van bpm voor volledig elektrische auto’s aan. Het beleid van de gemeente Amsterdam, dat berijders van elektrische auto’s de mogelijkheid geeft om de gemeente te verzoeken een laadpunt in de buurt van de woning aan te leggen, wordt door de onderzoekers “een van de meest interessante beleidsstrategieën” ter bevordering van elektrisch rijden genoemd.

Lees meer op Fleet&Mobility.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.