Ford-ceo Fields: Trump is goed voor de economie

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:

Mark Fields, ceo van de Ford Motor Company, zei tijdens de openingsceremonie van het Amerikaanse dealercongres NADA in New Orleans te verwachten dat Donald Trump een positieve impuls zal geven aan de economie. “Samen met enkele andere ceo’s van Amerikaanse fabrikanten was ik uitgenodigd om met Trump van gedachten te wisselen over hoe we de economie en werkgelegenheid kunnen verbeteren. Hij vroeg ons: welke regels kunnen er weg, en welke moeten er blijven om extra werkgelegenheid te genereren? Over een maand verwacht hij antwoord. Deze aanpak waardeer ik. Hij beseft dat wij goed zijn voor veel werkgelegenheid: elke fabrieksmedewerker levert indirect ook nog eens zeven extra banen op in de directe omgeving. Ik denk dat Trump goed is voor de economie.” Zijn opmerking kon op applaus rekenen van de aanwezige dealers. Aan de andere kant was hij ook opvallend, omdat Trump diverse autofabrikanten waaronder Ford en GM eerder nog op de korrel nam.

Nieuwe rol voor dealers

Fields ontving zelf ook applaus voor zijn boodschap dat dealers ook in de toekomst een zeer belangrijke, wellicht zelfs belangrijkere rol vervullen in de strategie van Ford. “Wij geloven nog altijd in het huidige franchisemodel”, zei hij. “En dealers worden belangrijker naarmate de vraag verandert. De mobiliteitsbehoefte verschilt namelijk steeds meer per regio. In de steden zullen er in de toekomst steeds minder auto’s zijn, maar wordt de plaats ingenomen door deelconcepten. Die moeten worden onderhouden, opgeladen en gestald en daar spelen jullie een rol”, zo hield hij zijn toehoorders voor. “In andere regio’s is de vraag weer anders. Er is niemand die de consument in zijn directe omgeving zo goed kent als de dealer”, aldus Fields, die ook zei te verwachten dat over vijftien jaar het aandeel EV’s in de nieuwverkoop hoger is dan het aandeel van conventioneel aangedreven auto’s.

De fabrikant investeert zelf ruim 4 miljard dollar aan EV’s, waarmee binnen vijf jaar dertien nieuwe modellen op de markt gebracht moeten worden. Daarnaast is het actief in het ontwikkelen van andere mobiliteitsproducten, zoals shuttlebussen.

Het NADA congres vindt dit jaar plaats in New Orleans van 26 tot en met 29 januari.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Ford-ceo Fields: Trump is goed voor de economie | Automotive Online

Ford-ceo Fields: Trump is goed voor de economie

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:

Mark Fields, ceo van de Ford Motor Company, zei tijdens de openingsceremonie van het Amerikaanse dealercongres NADA in New Orleans te verwachten dat Donald Trump een positieve impuls zal geven aan de economie. “Samen met enkele andere ceo’s van Amerikaanse fabrikanten was ik uitgenodigd om met Trump van gedachten te wisselen over hoe we de economie en werkgelegenheid kunnen verbeteren. Hij vroeg ons: welke regels kunnen er weg, en welke moeten er blijven om extra werkgelegenheid te genereren? Over een maand verwacht hij antwoord. Deze aanpak waardeer ik. Hij beseft dat wij goed zijn voor veel werkgelegenheid: elke fabrieksmedewerker levert indirect ook nog eens zeven extra banen op in de directe omgeving. Ik denk dat Trump goed is voor de economie.” Zijn opmerking kon op applaus rekenen van de aanwezige dealers. Aan de andere kant was hij ook opvallend, omdat Trump diverse autofabrikanten waaronder Ford en GM eerder nog op de korrel nam.

Nieuwe rol voor dealers

Fields ontving zelf ook applaus voor zijn boodschap dat dealers ook in de toekomst een zeer belangrijke, wellicht zelfs belangrijkere rol vervullen in de strategie van Ford. “Wij geloven nog altijd in het huidige franchisemodel”, zei hij. “En dealers worden belangrijker naarmate de vraag verandert. De mobiliteitsbehoefte verschilt namelijk steeds meer per regio. In de steden zullen er in de toekomst steeds minder auto’s zijn, maar wordt de plaats ingenomen door deelconcepten. Die moeten worden onderhouden, opgeladen en gestald en daar spelen jullie een rol”, zo hield hij zijn toehoorders voor. “In andere regio’s is de vraag weer anders. Er is niemand die de consument in zijn directe omgeving zo goed kent als de dealer”, aldus Fields, die ook zei te verwachten dat over vijftien jaar het aandeel EV’s in de nieuwverkoop hoger is dan het aandeel van conventioneel aangedreven auto’s.

De fabrikant investeert zelf ruim 4 miljard dollar aan EV’s, waarmee binnen vijf jaar dertien nieuwe modellen op de markt gebracht moeten worden. Daarnaast is het actief in het ontwikkelen van andere mobiliteitsproducten, zoals shuttlebussen.

Het NADA congres vindt dit jaar plaats in New Orleans van 26 tot en met 29 januari.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.