Acea: mogelijk grote gevolgen Brexit

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat meldt Acea aan Automotive.

“Het VK heeft gekozen voor een toekomst buiten de EU”, aldus Acea-wooordvoerder Cara Mclaughlin. Volgens Acea komt 81 procent van de Britse auto-import uit Europa, goed voor bijna 45 miljard euro. Andersom exporteert het VK voor ongeveer 15 miljard naar Europa, iets meer dan de helft van de Britse auto-export.

De Britten hebben gisteren in een referendum met een kleine meerderheid (52 procent) van de stemmen voor het verlaten van de EU gestemd. Acea: “De implicaties van de uitkomst van dit referendum voor de handel en markt hangt af van de uitkomst van toekomstige onderhandelingen tussen het VK en de EU.”

VDL Nedcar
De afgelopen maanden hebben verschillende fabrikanten hun zorgen geuit over de gevolgen als Groot-Brittannië uit de EU stapt. Toyota voorspelde een mogelijke prijsverhoging van tien procent en op de afgelopen Autosalon van Genève werd veel gespeculeerd, onder meer door Britse fabrikant BMW.

In Nederland is het gissen naar de gevolgen voor VDL Nedcar, dat sinds 2013 in het Limburgse Born Mini’s assembleert. Mogelijk verplaatst moeder BMW meer productie naar de fabriek in Limburg. Bij VDL Nedcar is niemand bereikbaar voor toelichting of commentaar. Recentelijk werd bekend dat VDL ook de Mini Countryman gaat produceren.