‘Bosch onbetwist grootste leverancier, Continental buiten top 5’

Jeroen Vos Jeroen Vos
Bosch blijft mondiaal de grootste leverancier, volgens ANE. (Foto: Bosch)

Vakblad Automotive News Europe publiceert vandaag de top 10 van de grootste leveranciers wereldwijd op basis van omzet in dollars. In de samenstelling van de top 5 blijkt dat ZF Friedrischhafen twee plekken is gestegen, van de vijfde de plaats in 2019 naar positie drie in 2020. Bosch staat met een omzet van 46,5 miljard dollar op de eerste plaats, net zoals vorig jaar. Gevolgd door Denso (41,1 miljard), ZF Friedrichshafen (33,4), Magna (32,6) en Aisin Corp (31,9) die de vijf grootste leveranciers in de rangschikking van ANE zijn.

Elk bedrijf in de top 5 zag zijn omzet in 2020 dalen ten opzichte van 2019, vanwege de sluitingen van assemblagefabrieken en dealers in de hele industrie tijdens de coronacrisis. Volgens ANE daalde in 2020 de totale automotive omzet van de top 50 Europese toeleveranciers in met 14 procent naar 201,9 miljard dollar. In 2019 was de totale omzet 233,5 miljard dollar.

Strategische bedrijfsbeslissingen werden echte niet op de lange baan geschoven door de coronacrisis. Zo zette ZF Friedrichshafen de overname van het Amerikaanse Wabco door ter waarde van 7 miljard dollar. En turbofabrikant Borgwarner, nummer 23 op de lijst, rondde de overname af van aandrijflijnleverancier Delphi Technologies. Met de overname, waarmee een bedrag van 3,2 miljard dollar was gemoeid, hoopt de toeleverancier zich beter te positioneren voor de elektrificatie.

In de top tien wisselden meerdere leveranciers van plek: ZF Friedrichshafen nu op 3 (was 5), Magna International naar 4 (was 3), Aisin Corp nu op 5 (was 6) en Continental naar 6 (was 4). ANE presenteert elk jaar een ranglijst met de belangrijkste leveranciers.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

‘Bosch onbetwist grootste leverancier, Continental buiten top 5’ | Automotive Online

‘Bosch onbetwist grootste leverancier, Continental buiten top 5’

Jeroen Vos Jeroen Vos
Bosch blijft mondiaal de grootste leverancier, volgens ANE. (Foto: Bosch)

Vakblad Automotive News Europe publiceert vandaag de top 10 van de grootste leveranciers wereldwijd op basis van omzet in dollars. In de samenstelling van de top 5 blijkt dat ZF Friedrischhafen twee plekken is gestegen, van de vijfde de plaats in 2019 naar positie drie in 2020. Bosch staat met een omzet van 46,5 miljard dollar op de eerste plaats, net zoals vorig jaar. Gevolgd door Denso (41,1 miljard), ZF Friedrichshafen (33,4), Magna (32,6) en Aisin Corp (31,9) die de vijf grootste leveranciers in de rangschikking van ANE zijn.

Elk bedrijf in de top 5 zag zijn omzet in 2020 dalen ten opzichte van 2019, vanwege de sluitingen van assemblagefabrieken en dealers in de hele industrie tijdens de coronacrisis. Volgens ANE daalde in 2020 de totale automotive omzet van de top 50 Europese toeleveranciers in met 14 procent naar 201,9 miljard dollar. In 2019 was de totale omzet 233,5 miljard dollar.

Strategische bedrijfsbeslissingen werden echte niet op de lange baan geschoven door de coronacrisis. Zo zette ZF Friedrichshafen de overname van het Amerikaanse Wabco door ter waarde van 7 miljard dollar. En turbofabrikant Borgwarner, nummer 23 op de lijst, rondde de overname af van aandrijflijnleverancier Delphi Technologies. Met de overname, waarmee een bedrag van 3,2 miljard dollar was gemoeid, hoopt de toeleverancier zich beter te positioneren voor de elektrificatie.

In de top tien wisselden meerdere leveranciers van plek: ZF Friedrichshafen nu op 3 (was 5), Magna International naar 4 (was 3), Aisin Corp nu op 5 (was 6) en Continental naar 6 (was 4). ANE presenteert elk jaar een ranglijst met de belangrijkste leveranciers.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.