‘Weer ontslagronde in Duitse auto-industrie: Bosch schrapt nog eens honderden banen’

Nieuwe ontslagronde • Bosch zei vorige week al 1.200 banen te schrappen in de softwaredivisie en in december achtte het bedrijf 1.500 banen bij een onderdelentak overbodig.
Kim Andriessen Kim Andriessen
Bosch
(Foto: Shutterstock)

Het Duitse industrieconcern Bosch schrapt nog eens tot vijfhonderd banen. Het gaat om de derde aankondiging van een reorganisatie in enkele weken tijd, zo meldt persbureau Bloomberg naar aanleiding van berichten in Duitse media als Bild Zeitung en Handelsblatt.

De nieuwe ontslagronde raakt vooral arbeidsplaatsen bij een onderdeel dat elektrische besturingssystemen maakt voor de auto-industrie.

Eerder deze maand zei Bosch al 1.200 banen te gaan schrappen in de software- en elektronicadivisie en in december achtte de onderneming tot 1.500 banen bij een onderdelentak overbodig. Naar eigen zeggen staat Bosch ‘voor aanzienlijk grotere uitdagingen dan verwacht’, zo bracht het bedrijf eerder al naar buiten.

Autofabrikanten merken dat de vraag naar auto’s vertraagt en passen daarop hun productie aan. Dat heeft direct impact op een toeleverancier als Bosch, zo verklaart Bloomberg. Ook branchegenoot en toeleverancier ZF Friedrichshafen moet daarom reorganiseren. Dat bedrijf staat volgens een woordvoerder van de ondernemingsraad op het punt om twee fabrieken te sluiten, waardoor 12.000 banen komen te vervallen.

Meer ontslagen

Het Automotive Centrum in Gladbach sprak gisteren de verwachting uit dat de ontslagrondes bij ZF en Bosch nog maar het begin vormen van grote reorganisaties bij Duitse bedrijven. “In dit decennium verwachten we een daling van 20 procent van het aantal werknemers bij autofabrikanten en leveranciers in Duitsland”, aldus directeur Stefan Bratzel. Met name de hoge energiekosten, bureaucratie en internationale concurrentie zetten, wat Bratzel betreft, de Duitse industrie onder druk.

‘Weer ontslagronde in Duitse auto-industrie: Bosch schrapt nog eens honderden banen’ | Automotive Online

‘Weer ontslagronde in Duitse auto-industrie: Bosch schrapt nog eens honderden banen’

Nieuwe ontslagronde • Bosch zei vorige week al 1.200 banen te schrappen in de softwaredivisie en in december achtte het bedrijf 1.500 banen bij een onderdelentak overbodig.
Kim Andriessen Kim Andriessen
Bosch
(Foto: Shutterstock)

Het Duitse industrieconcern Bosch schrapt nog eens tot vijfhonderd banen. Het gaat om de derde aankondiging van een reorganisatie in enkele weken tijd, zo meldt persbureau Bloomberg naar aanleiding van berichten in Duitse media als Bild Zeitung en Handelsblatt.

De nieuwe ontslagronde raakt vooral arbeidsplaatsen bij een onderdeel dat elektrische besturingssystemen maakt voor de auto-industrie.

Eerder deze maand zei Bosch al 1.200 banen te gaan schrappen in de software- en elektronicadivisie en in december achtte de onderneming tot 1.500 banen bij een onderdelentak overbodig. Naar eigen zeggen staat Bosch ‘voor aanzienlijk grotere uitdagingen dan verwacht’, zo bracht het bedrijf eerder al naar buiten.

Autofabrikanten merken dat de vraag naar auto’s vertraagt en passen daarop hun productie aan. Dat heeft direct impact op een toeleverancier als Bosch, zo verklaart Bloomberg. Ook branchegenoot en toeleverancier ZF Friedrichshafen moet daarom reorganiseren. Dat bedrijf staat volgens een woordvoerder van de ondernemingsraad op het punt om twee fabrieken te sluiten, waardoor 12.000 banen komen te vervallen.

Meer ontslagen

Het Automotive Centrum in Gladbach sprak gisteren de verwachting uit dat de ontslagrondes bij ZF en Bosch nog maar het begin vormen van grote reorganisaties bij Duitse bedrijven. “In dit decennium verwachten we een daling van 20 procent van het aantal werknemers bij autofabrikanten en leveranciers in Duitsland”, aldus directeur Stefan Bratzel. Met name de hoge energiekosten, bureaucratie en internationale concurrentie zetten, wat Bratzel betreft, de Duitse industrie onder druk.