‘Amsterdam stopt aanleg kunstgrasvelden met rubberkorrels’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Het RIVM startte een onderzoek naar aanleiding van de uitzending van Zembla over kankerverwekkende stoffen in de rubberkorrels op sportvelden. De resultaten van dit onderzoek worden medio december verwacht. De gemeente Amsterdam heeft nu besloten deze niet af te wachten, meldt onder meer de NOS. “Omdat het vertrouwen van de Amsterdamse bevolking in de veiligheid van de velden is verdwenen”, aldus de Gemeente Amsterdam.

In Amsterdam zijn nog tien kunstgrasvelden met rubberkorrels in de aanleg, maar de bouw hiervan wordt per direct gestopt. De gemeente overweegt om de velden in te strooien met kurk of kokos in plaats van rubber.

In totaal heeft Amsterdam 78 kunstgrasvelden met rubberkorrels. Wanneer uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat het rubber op de velden een te hoge concentratie kankerverwekkende stoffen bevat, gaat de gemeente deze velden vervangen. Een kostenpost van ruim 23 miljoen euro.

Bandenbranchevereniging Vaco is gevraagd om een reactie, maar wil niet ingaan op de beslissing van de gemeente Amsterdam.

De uitzending van Zembla heeft veel losgemaakt. Vaco en Recybem zijn samen een onderzoek naar de kankerverwekkende stoffen in kunstgraskorrels gestart. De resultaten van de eerste vijftig velden zijn inmiddels bekend. Hieruit blijkt volgens Vaco en Recybem dat de Europese en Nederlandse normen voor de concentratie kankerverwekkende stoffen in het rubber niet worden overschreven.

De NOS concludeerde naar aanleiding van dezelfde onderzoeksresultaten dat de consumentennorm wel werd overschreden.

Reacties

  • Jan Potze

    Hallo,en hoe zit het met de rubber korrels die uit een autoband komen bij het wisselen? Die vallen op de vloer en worden bij het vegen verplaatst en de fijne korrels in de lucht terecht en worden ingeademd.

‘Amsterdam stopt aanleg kunstgrasvelden met rubberkorrels’ | Automotive Online

‘Amsterdam stopt aanleg kunstgrasvelden met rubberkorrels’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Het RIVM startte een onderzoek naar aanleiding van de uitzending van Zembla over kankerverwekkende stoffen in de rubberkorrels op sportvelden. De resultaten van dit onderzoek worden medio december verwacht. De gemeente Amsterdam heeft nu besloten deze niet af te wachten, meldt onder meer de NOS. “Omdat het vertrouwen van de Amsterdamse bevolking in de veiligheid van de velden is verdwenen”, aldus de Gemeente Amsterdam.

In Amsterdam zijn nog tien kunstgrasvelden met rubberkorrels in de aanleg, maar de bouw hiervan wordt per direct gestopt. De gemeente overweegt om de velden in te strooien met kurk of kokos in plaats van rubber.

In totaal heeft Amsterdam 78 kunstgrasvelden met rubberkorrels. Wanneer uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat het rubber op de velden een te hoge concentratie kankerverwekkende stoffen bevat, gaat de gemeente deze velden vervangen. Een kostenpost van ruim 23 miljoen euro.

Bandenbranchevereniging Vaco is gevraagd om een reactie, maar wil niet ingaan op de beslissing van de gemeente Amsterdam.

De uitzending van Zembla heeft veel losgemaakt. Vaco en Recybem zijn samen een onderzoek naar de kankerverwekkende stoffen in kunstgraskorrels gestart. De resultaten van de eerste vijftig velden zijn inmiddels bekend. Hieruit blijkt volgens Vaco en Recybem dat de Europese en Nederlandse normen voor de concentratie kankerverwekkende stoffen in het rubber niet worden overschreven.

De NOS concludeerde naar aanleiding van dezelfde onderzoeksresultaten dat de consumentennorm wel werd overschreden.

Reacties

  • Jan Potze

    Hallo,en hoe zit het met de rubber korrels die uit een autoband komen bij het wisselen? Die vallen op de vloer en worden bij het vegen verplaatst en de fijne korrels in de lucht terecht en worden ingeademd.