EU-verbod rubberkorrels raakt bandenbranche: ‘Een bom onder de circulaire plannen’

Recycling • Veel gerecyclede banden vinden hun weg naar kunstgrasvelden.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De Europese Commissie (EC) verbiedt vanaf 2032 het gebruik van rubberkorrels in de Europese Unie. Dat besloot de commissie vandaag. De korrels worden onder andere gebruikt op kunstgrasvelden.

Over de rubberkorrels, vaak gemaakt van oude autobanden, sloegen bodemdeskundigen en bezorgde voetbalouders de afgelopen jaren al meermaals alarm. Het dagelijks bestuur van de EU heeft nu besloten het zogeheten rubbergranulaat over acht jaar niet langer toe te staan.

‘Slecht besluit’

Niet iedereen is blij met het besluit van de Europese Commissie. Kees van Oostenrijk, directeur bij bandenrecyclingnetwerk RecyBEM: “Het is een slecht besluit, het legt een bom onder de circulaire plannen.” Volgens hem bestaan er juist kunstgrasvelden doordat gerecyclede rubberkorrels gebruikt kunnen worden voor de toplaag van velden. “Wij zijn voortdurend in Nederland op zoek naar andere toepassingen van rubberrecyclaat, want we willen juist af van het winnen van fossiele grondstoffen.”

Samenspraak met EC

Van Oostenrijk gelooft dat er meer samenspraak moet komen tussen de plannen van Nederland en het besluit van de EC. “We hebben tijd nodig om een alternatief voor de rubberkorrels te vinden, zowel voor de toplaag van kunstgrasvelden als voor de toepassing van rubberkorrels”, aldus Van Oostenrijk. Recybem en Vaco ageerden eerder al tegen de plannen

Toch is er volgens Van Oostenrijk geen reden tot directe paniek voor de bandenrecyclage. Het besluit dat de EC nu neemt gaat op 1 januari 2024 van start. Er komt eerst een overgangsperiode van acht jaar. Al het rubbergranulaat uit gerecyclede banden mag nog tot 1 januari 2032 op kunstgrasvelden gebruikt worden.

De EU-landen en het Europees Parlement hebben zich niet tegen de plannen van de commissie verzet.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

EU-verbod rubberkorrels raakt bandenbranche: ‘Een bom onder de circulaire plannen’ | Automotive Online

EU-verbod rubberkorrels raakt bandenbranche: ‘Een bom onder de circulaire plannen’

Recycling • Veel gerecyclede banden vinden hun weg naar kunstgrasvelden.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De Europese Commissie (EC) verbiedt vanaf 2032 het gebruik van rubberkorrels in de Europese Unie. Dat besloot de commissie vandaag. De korrels worden onder andere gebruikt op kunstgrasvelden.

Over de rubberkorrels, vaak gemaakt van oude autobanden, sloegen bodemdeskundigen en bezorgde voetbalouders de afgelopen jaren al meermaals alarm. Het dagelijks bestuur van de EU heeft nu besloten het zogeheten rubbergranulaat over acht jaar niet langer toe te staan.

‘Slecht besluit’

Niet iedereen is blij met het besluit van de Europese Commissie. Kees van Oostenrijk, directeur bij bandenrecyclingnetwerk RecyBEM: “Het is een slecht besluit, het legt een bom onder de circulaire plannen.” Volgens hem bestaan er juist kunstgrasvelden doordat gerecyclede rubberkorrels gebruikt kunnen worden voor de toplaag van velden. “Wij zijn voortdurend in Nederland op zoek naar andere toepassingen van rubberrecyclaat, want we willen juist af van het winnen van fossiele grondstoffen.”

Samenspraak met EC

Van Oostenrijk gelooft dat er meer samenspraak moet komen tussen de plannen van Nederland en het besluit van de EC. “We hebben tijd nodig om een alternatief voor de rubberkorrels te vinden, zowel voor de toplaag van kunstgrasvelden als voor de toepassing van rubberkorrels”, aldus Van Oostenrijk. Recybem en Vaco ageerden eerder al tegen de plannen

Toch is er volgens Van Oostenrijk geen reden tot directe paniek voor de bandenrecyclage. Het besluit dat de EC nu neemt gaat op 1 januari 2024 van start. Er komt eerst een overgangsperiode van acht jaar. Al het rubbergranulaat uit gerecyclede banden mag nog tot 1 januari 2032 op kunstgrasvelden gebruikt worden.

De EU-landen en het Europees Parlement hebben zich niet tegen de plannen van de commissie verzet.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.