‘Tesla versnelt banenreductie in China’

Tesla • In april daalde het aantal auto’s dat de fabriek in Shanghai verliet met 18 procent, terwijl de algehele markt voor nieuwe elektrische voertuigen met een derde groeide.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
Tesla-fabriek in China. (Foto: Tesla)

De Amerikaanse producent van elektrische auto’s Tesla versnelt de banenreductie in China. Deze week is het bedrijf begonnen met het ontslaan van klantenservicemedewerkers, ingenieurs, productiemedewerkers en logistiekmedewerkers, vertellen bronnen aan persbureau Bloomberg.

De extra ontslagen vallen bij de Tesla-fabriek in Shanghai, waar meer dan de helft van de wereldwijde productie van het bedrijf plaatsvindt. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen worden getroffen en wat de gevolgen zijn voor Tesla’s activiteiten in China.

Eerdere ontslagen

Eerder maakte topman Elon Musk bekend dat hij wereldwijd meer dan 10 procent van de banen gaat schrappen. Bij de producent van elektrische auto’s werken ongeveer 140 duizend mensen. Maar volgens betrokkenen is dit percentage niet heilig en kunnen er nog veel meer mensen hun baan verliezen.

Tesla kampt met een wereldwijd dalende vraag naar elektrische auto’s. Vooral in China ondervindt het Amerikaanse bedrijf hevige prijsconcurrentie. Mede hierdoor beleefde de automaker het afgelopen kwartaal zijn slechtste kwartaal in jaren.

In april daalde het aantal auto’s dat de fabriek in Shanghai verliet met 18 procent, terwijl de algehele markt voor nieuwe elektrische voertuigen met een derde groeide. Het marktaandeel van Tesla in China daalde afgelopen kwartaal tot ongeveer 7,5 procent, van 10,5 procent in dezelfde periode vorig jaar, berekende Bloomberg.

Ontslagen Chinese werknemers ontvangen een uitkering van één maandsalaris voor elk jaar dat ze hebben gewerkt, plus een extra betaling van drie maanden, aldus een van de bronnen. Sommige ontslagen medewerkers werden deze week onder begeleiding van managers naar buiten geleid en anderen vertrokken in groepen met een pendelbus.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

‘Tesla versnelt banenreductie in China’ | Automotive Online

‘Tesla versnelt banenreductie in China’

Tesla • In april daalde het aantal auto’s dat de fabriek in Shanghai verliet met 18 procent, terwijl de algehele markt voor nieuwe elektrische voertuigen met een derde groeide.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
Tesla-fabriek in China. (Foto: Tesla)

De Amerikaanse producent van elektrische auto’s Tesla versnelt de banenreductie in China. Deze week is het bedrijf begonnen met het ontslaan van klantenservicemedewerkers, ingenieurs, productiemedewerkers en logistiekmedewerkers, vertellen bronnen aan persbureau Bloomberg.

De extra ontslagen vallen bij de Tesla-fabriek in Shanghai, waar meer dan de helft van de wereldwijde productie van het bedrijf plaatsvindt. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen worden getroffen en wat de gevolgen zijn voor Tesla’s activiteiten in China.

Eerdere ontslagen

Eerder maakte topman Elon Musk bekend dat hij wereldwijd meer dan 10 procent van de banen gaat schrappen. Bij de producent van elektrische auto’s werken ongeveer 140 duizend mensen. Maar volgens betrokkenen is dit percentage niet heilig en kunnen er nog veel meer mensen hun baan verliezen.

Tesla kampt met een wereldwijd dalende vraag naar elektrische auto’s. Vooral in China ondervindt het Amerikaanse bedrijf hevige prijsconcurrentie. Mede hierdoor beleefde de automaker het afgelopen kwartaal zijn slechtste kwartaal in jaren.

In april daalde het aantal auto’s dat de fabriek in Shanghai verliet met 18 procent, terwijl de algehele markt voor nieuwe elektrische voertuigen met een derde groeide. Het marktaandeel van Tesla in China daalde afgelopen kwartaal tot ongeveer 7,5 procent, van 10,5 procent in dezelfde periode vorig jaar, berekende Bloomberg.

Ontslagen Chinese werknemers ontvangen een uitkering van één maandsalaris voor elk jaar dat ze hebben gewerkt, plus een extra betaling van drie maanden, aldus een van de bronnen. Sommige ontslagen medewerkers werden deze week onder begeleiding van managers naar buiten geleid en anderen vertrokken in groepen met een pendelbus.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.