FEST Real Estate voorziet de automotive sector van ijzersterk vastgoedadvies

Brand story • Robert Kok staat aan het roer van FEST Real Estate, een adviesbureau op het gebied van automotive vastgoed. Kok heeft ruim vijfentwintig jaar ervaring in de vastgoedsector en werkte jarenlang voor grotere vastgoedadviseurs. Hierdoor en dankzij zijn jarenlange lidmaatschap bij de NVM bouwde hij een goede relatie op met veel lokale vastgoedadviseurs in het land, waardoor marktinformatie voor hem op zeer lokaal niveau beschikbaar is.
Albert-Jan Cornelissen Albert-Jan Cornelissen

Toen Kok voor zichzelf begon, koos hij voor een focus op de automotivesector. Een niche waarin – tot op heden – nog maar weinig aandacht was voor goed vastgoedadvies. Om die reden besloot hij FEST Real Estate op te zetten. Waar de automotive-partijen de ‘vastgoedzaken’ graag onderling regelden, is er nu een externe partij met gedegen kennis over dit type vastgoed. Kok geeft daarvan een voorbeeld. “Er zijn nog veel ondernemers met één tot vijf vestigingen. Deze ondernemers vinden het steeds moeilijker om mee te gaan in de groeiende schaalgrote van de grote spelers, die op hun beurt weer om goede locaties verlegen zitten. Ik kan die twee aan elkaar koppelen.” Die ‘match making’ kan twee kanten op: het pand wordt verhuurd en de eigen activiteiten gestopt of het pand wordt verhuurd én de medewerkers overgenomen. Kok: “Vooral in dat laatste scenario spreken we van een win-winsituatie. De kleine ondernemer voorkomt dat zijn medewerkers op straat komen te staan. En de grote partij krijgt er niet alleen een nieuw pand, maar ook nieuwe mensen bij. In deze krappe arbeidsmarkt is dat vaak zeer gewenst.”

Informatie van ruim 1,3 miljoen eindbewoners

FEST Real Estate werkt samen met meerdere dataleveranciers. Daar profiteert de opdrachtgever op meerdere manieren van, zo legt Kok uit. “De databank bevat informatie over al het commerciële vastgoed in Nederland (ruim 400.000 panden), en over ruim 1,3 miljoen eindgebruikers. Door deze gegevens te koppelen in één integraal systeem, ontstaan veel nieuwe inzichten en kansen.” Zo voorziet een gebouwenpaspoort  bijvoorbeeld over alle details van een gebouw. Kok: “Daarmee kan ik mijn klanten razendsnel adviseren of dat gebouw een passende optie is of niet. Van een andere leverancier krijg ik data aangeleverd over de automerken die in panden gevestigd zijn, en bijvoorbeeld gegevens over de importeurs. Dat is allemaal data die mij helpen om de juiste partijen te benaderen met de juiste informatie.”

Diverse trends

Kok signaleert diverse trends in het automotive vastgoedlandschap, dat naar zijn mening sterk aan het veranderen is. “Er wordt steeds vaker gezocht naar panden waarin je meerdere merken kunt presenteren en waarin de werkplaats groot genoeg is om het onderhoud aan al die verschillende merken te kunnen plegen”, zo legt hij uit. “Ook is er veel behoefte aan parkeergelegenheid voor auto’s die bijvoorbeeld terugkomen uit de lease. En er zijn diverse professionele vastgoedinvesteerders die zich specifiek richten op de aankoop van automotive vastgoed.” FEST Real Estate speelt in op de vraag naar ruimte. “Recentelijk heb ik bijvoorbeeld een oud bouwmarkt-terrein aan een autoveilinghuis verhuurd met een grote parkeerbehoefte. Dat is echt een out-of-the-box project.”

FEST Real Estate voorziet de automotive sector van ijzersterk vastgoedadvies | Automotive Online

FEST Real Estate voorziet de automotive sector van ijzersterk vastgoedadvies

Brand story • Robert Kok staat aan het roer van FEST Real Estate, een adviesbureau op het gebied van automotive vastgoed. Kok heeft ruim vijfentwintig jaar ervaring in de vastgoedsector en werkte jarenlang voor grotere vastgoedadviseurs. Hierdoor en dankzij zijn jarenlange lidmaatschap bij de NVM bouwde hij een goede relatie op met veel lokale vastgoedadviseurs in het land, waardoor marktinformatie voor hem op zeer lokaal niveau beschikbaar is.
Albert-Jan Cornelissen Albert-Jan Cornelissen

Toen Kok voor zichzelf begon, koos hij voor een focus op de automotivesector. Een niche waarin – tot op heden – nog maar weinig aandacht was voor goed vastgoedadvies. Om die reden besloot hij FEST Real Estate op te zetten. Waar de automotive-partijen de ‘vastgoedzaken’ graag onderling regelden, is er nu een externe partij met gedegen kennis over dit type vastgoed. Kok geeft daarvan een voorbeeld. “Er zijn nog veel ondernemers met één tot vijf vestigingen. Deze ondernemers vinden het steeds moeilijker om mee te gaan in de groeiende schaalgrote van de grote spelers, die op hun beurt weer om goede locaties verlegen zitten. Ik kan die twee aan elkaar koppelen.” Die ‘match making’ kan twee kanten op: het pand wordt verhuurd en de eigen activiteiten gestopt of het pand wordt verhuurd én de medewerkers overgenomen. Kok: “Vooral in dat laatste scenario spreken we van een win-winsituatie. De kleine ondernemer voorkomt dat zijn medewerkers op straat komen te staan. En de grote partij krijgt er niet alleen een nieuw pand, maar ook nieuwe mensen bij. In deze krappe arbeidsmarkt is dat vaak zeer gewenst.”

Informatie van ruim 1,3 miljoen eindbewoners

FEST Real Estate werkt samen met meerdere dataleveranciers. Daar profiteert de opdrachtgever op meerdere manieren van, zo legt Kok uit. “De databank bevat informatie over al het commerciële vastgoed in Nederland (ruim 400.000 panden), en over ruim 1,3 miljoen eindgebruikers. Door deze gegevens te koppelen in één integraal systeem, ontstaan veel nieuwe inzichten en kansen.” Zo voorziet een gebouwenpaspoort  bijvoorbeeld over alle details van een gebouw. Kok: “Daarmee kan ik mijn klanten razendsnel adviseren of dat gebouw een passende optie is of niet. Van een andere leverancier krijg ik data aangeleverd over de automerken die in panden gevestigd zijn, en bijvoorbeeld gegevens over de importeurs. Dat is allemaal data die mij helpen om de juiste partijen te benaderen met de juiste informatie.”

Diverse trends

Kok signaleert diverse trends in het automotive vastgoedlandschap, dat naar zijn mening sterk aan het veranderen is. “Er wordt steeds vaker gezocht naar panden waarin je meerdere merken kunt presenteren en waarin de werkplaats groot genoeg is om het onderhoud aan al die verschillende merken te kunnen plegen”, zo legt hij uit. “Ook is er veel behoefte aan parkeergelegenheid voor auto’s die bijvoorbeeld terugkomen uit de lease. En er zijn diverse professionele vastgoedinvesteerders die zich specifiek richten op de aankoop van automotive vastgoed.” FEST Real Estate speelt in op de vraag naar ruimte. “Recentelijk heb ik bijvoorbeeld een oud bouwmarkt-terrein aan een autoveilinghuis verhuurd met een grote parkeerbehoefte. Dat is echt een out-of-the-box project.”