‘Nederlander schaamt zich voor gebrekkige kennis over auto-onderhoud’

Onderhoud • 22 procent van de automobilisten weet niet hoe ze de olie moeten checken of verversen.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
(foto: Shutterstock)

Een flink deel van de Nederlandse automobilisten heeft weinig kennis over het onderhoud van een auto. 1 op de 5 zegt zich dan ook te schamen voor dit gebrek aan kennis. Dit blijkt uit onderzoek van smeermiddelenfabrikant Petronas.

1 op de 5 automobilisten (22%) weet niet hoe ze de olie moeten checken of verversen. Bij vrouwen (29%) blijkt dit percentage hoger dan bij mannen (16%). Ook het wisselen van een band blijkt een moeilijke taak: meer dan een derde van de automobilisten (36%) blijkt dit niet te kunnen. Wederom geven vrouwen (57%) dit vaker aan dan mannen (16%). Ook weet ruim 1 op de 8 (12%) niet hoe je de ruitenwisservloeistof bijvult, waarbij 5 procent van de mannen en 18 procent van de vrouwen dit aangeven. ‘Mannen zeggen dus in ieder geval vaker dan vrouwen dat ze deze kennis wel hebben. Of ze het ook daadwerkelijk kunnen is weer een ander verhaal’, aldus Petronas.

Bewust

Nederlanders lijken zich wel bewust van hun gebrek aan kennis. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat meer dan de helft van de automobilisten (56%) vindt dat ze te weinig weten over auto-onderhoud. Ruim 1 op de 5 (22%) schaamt zich hier zelfs voor. Vooral jongeren blijken hier last van te hebben. Ruim 1 op de 3 (34%) jongeren zegt zich te schamen voor hun gebrek aan kennis, terwijl dit percentage bij de groepen 35-54 (22%) en 55+ (14%) een stuk lager is.

In het onderzoek werd ook gevraagd hoe Nederlanders reageren als er een waarschuwingslampje op het dashboard gaat branden. 48 procent van de autobezitters zegt dat ze dan eerst het internet of de handleiding van de auto raadplegen voor hulp. 17 procent zegt een garage te bellen, en eenzelfde percentage zou een familielid of vriend raadplegen. Ook zegt 5 procent een waarschuwingslampje gewoon te negeren en door te rijden, terwijl 3 procent juist in paniek raakt als ze een lampje zien branden op het dashboard.

Hoewel Petronas nog decennia oplossingen voor verbrandingsmotoren zal bieden, zet Petronas Lubricants International in op elektrificatie en alternatieve oplossingen. Tijdens het Redefine-persevenement in Turijn kondigde het dochterbedrijf van de Maleisische oliereus zijn toekomstvisie aan.
Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.  

‘Nederlander schaamt zich voor gebrekkige kennis over auto-onderhoud’ | Automotive Online

‘Nederlander schaamt zich voor gebrekkige kennis over auto-onderhoud’

Onderhoud • 22 procent van de automobilisten weet niet hoe ze de olie moeten checken of verversen.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
(foto: Shutterstock)

Een flink deel van de Nederlandse automobilisten heeft weinig kennis over het onderhoud van een auto. 1 op de 5 zegt zich dan ook te schamen voor dit gebrek aan kennis. Dit blijkt uit onderzoek van smeermiddelenfabrikant Petronas.

1 op de 5 automobilisten (22%) weet niet hoe ze de olie moeten checken of verversen. Bij vrouwen (29%) blijkt dit percentage hoger dan bij mannen (16%). Ook het wisselen van een band blijkt een moeilijke taak: meer dan een derde van de automobilisten (36%) blijkt dit niet te kunnen. Wederom geven vrouwen (57%) dit vaker aan dan mannen (16%). Ook weet ruim 1 op de 8 (12%) niet hoe je de ruitenwisservloeistof bijvult, waarbij 5 procent van de mannen en 18 procent van de vrouwen dit aangeven. ‘Mannen zeggen dus in ieder geval vaker dan vrouwen dat ze deze kennis wel hebben. Of ze het ook daadwerkelijk kunnen is weer een ander verhaal’, aldus Petronas.

Bewust

Nederlanders lijken zich wel bewust van hun gebrek aan kennis. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat meer dan de helft van de automobilisten (56%) vindt dat ze te weinig weten over auto-onderhoud. Ruim 1 op de 5 (22%) schaamt zich hier zelfs voor. Vooral jongeren blijken hier last van te hebben. Ruim 1 op de 3 (34%) jongeren zegt zich te schamen voor hun gebrek aan kennis, terwijl dit percentage bij de groepen 35-54 (22%) en 55+ (14%) een stuk lager is.

In het onderzoek werd ook gevraagd hoe Nederlanders reageren als er een waarschuwingslampje op het dashboard gaat branden. 48 procent van de autobezitters zegt dat ze dan eerst het internet of de handleiding van de auto raadplegen voor hulp. 17 procent zegt een garage te bellen, en eenzelfde percentage zou een familielid of vriend raadplegen. Ook zegt 5 procent een waarschuwingslampje gewoon te negeren en door te rijden, terwijl 3 procent juist in paniek raakt als ze een lampje zien branden op het dashboard.

Hoewel Petronas nog decennia oplossingen voor verbrandingsmotoren zal bieden, zet Petronas Lubricants International in op elektrificatie en alternatieve oplossingen. Tijdens het Redefine-persevenement in Turijn kondigde het dochterbedrijf van de Maleisische oliereus zijn toekomstvisie aan.
Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.