Europese automarkt groeit met 10 procent

Autoverkoop • Dat is de laagste groei van 2023.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
(Foto: Shutterstock)

De Europese automarkt is in september met 10 procent gegroeid naar 1,16 miljoen voertuigen. Dat is de laagste groei tot nog toe in 2023 gerapporteerd, zo blijkt uit cijfers van dataleverancier Jato.

Tesla Model Y aan kop

De Tesla Model Y is het meest geregistreerde model in september 2023 op de Europese markt, met 29.309 eenheden. Precies een jaar geleden was dat ook al zo: toen voor het eerst. Ten opzichte van vorig jaar leverde de Model Y echter 1 procent in. De Peugeot 208 en Renault Clio, die de top 3 compleet maken, laten juist een forse groei zien van resp. 13 en 26 procent.

Ruim de helft is SUV

Van de geregistreerde auto’s was 54 procent een SUV. Voor PHEV’s en BEV’s lag dat aandeel nog hoger, namelijk op respectievelijk 74 en 60 procent.

Volkswagen populairste merk

Bij de merken staat Volkswagen aan kop, direct gevolgd door Toyota en Mercedes. De drie merken registreerden september 2023 meer auto’s dan in september vorig jaar. Dat geldt voor vrijwel alle merken in de Top 25, behalve Ford, Hyundai en Tesla.

Bron: Jato
Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.