Velgenfabrikant Borbet sluit Duitse fabriek

Redactie Redactie
• Laatste update:
Moederbedrijf Borbet heeft er de laatste drie jaar al 40 miljoen euro ingestopt. (Foto: Borbet)

De Duitse velgenfabrikant Borbet sluit eind dit jaar definitief haar fabriek in Solingen. Alle pogingen om een economisch haalbare toekomst voor de vestiging te vinden zijn op niets uitgelopen, laat Borbet in een persbericht weten. Voor de circa 600 medewerkers wordt een speciaal herplaatsingsbureau ingeschakeld maar ze kunnen ook voor ontslag kiezen.

De vestiging in Solingen verkeert al geruime tijd in moeilijkheden, met jarenlange verliezen en een slechte concurrentiepositie. Moederbedrijf Borbet heeft er de laatste drie jaar al 40 miljoen euro ingestopt en alleen al in 2020 een verlies van 30 miljoen euro voor haar rekening genomen. In december vorig jaar vroeg Borbet voor de fabriek al uitstel van betaling aan. 

“Ondanks de moeilijke omstandigheden is het sindsdien gelukt de fabriek door te laten draaien en de arbeidsplaatsen te behouden. Parallel daarmee werden uitvoerige maatregelen genomen om voor de onderneming een haalbaar toekomstconcept te ontwikkelen en uit te voeren. Daartoe startte de eigen directie een breed herstructurerings- en investeringsproces waarbij ook de Ondernemingsraad, de grote afnemers uit de automobielindustrie, Borbet en potentiële investeerders betrokken waren”, aldus de aankondiging.

Sluiting eind 2022

“Vanwege de nogmaals verder verslechterde economische situatie door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de sterk gestegen grondstoffen- en energieprijzen en de voorzienbare omzetdaling in de automobiel-toeleveringsindustrie konden de dwingende voorwaarden voor behoud van de productielocatie in Solingen helaas niet vervuld worden. Met het oog op eigenbehoud moet de directie daarom in deze situatie bestaande juridische verplichtingen nakomen en de sluiting van de fabriek aan het eind van het jaar realiseren.”

Velgenfabrikant Borbet sluit Duitse fabriek | Automotive Online

Velgenfabrikant Borbet sluit Duitse fabriek

Redactie Redactie
• Laatste update:
Moederbedrijf Borbet heeft er de laatste drie jaar al 40 miljoen euro ingestopt. (Foto: Borbet)

De Duitse velgenfabrikant Borbet sluit eind dit jaar definitief haar fabriek in Solingen. Alle pogingen om een economisch haalbare toekomst voor de vestiging te vinden zijn op niets uitgelopen, laat Borbet in een persbericht weten. Voor de circa 600 medewerkers wordt een speciaal herplaatsingsbureau ingeschakeld maar ze kunnen ook voor ontslag kiezen.

De vestiging in Solingen verkeert al geruime tijd in moeilijkheden, met jarenlange verliezen en een slechte concurrentiepositie. Moederbedrijf Borbet heeft er de laatste drie jaar al 40 miljoen euro ingestopt en alleen al in 2020 een verlies van 30 miljoen euro voor haar rekening genomen. In december vorig jaar vroeg Borbet voor de fabriek al uitstel van betaling aan. 

“Ondanks de moeilijke omstandigheden is het sindsdien gelukt de fabriek door te laten draaien en de arbeidsplaatsen te behouden. Parallel daarmee werden uitvoerige maatregelen genomen om voor de onderneming een haalbaar toekomstconcept te ontwikkelen en uit te voeren. Daartoe startte de eigen directie een breed herstructurerings- en investeringsproces waarbij ook de Ondernemingsraad, de grote afnemers uit de automobielindustrie, Borbet en potentiële investeerders betrokken waren”, aldus de aankondiging.

Sluiting eind 2022

“Vanwege de nogmaals verder verslechterde economische situatie door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de sterk gestegen grondstoffen- en energieprijzen en de voorzienbare omzetdaling in de automobiel-toeleveringsindustrie konden de dwingende voorwaarden voor behoud van de productielocatie in Solingen helaas niet vervuld worden. Met het oog op eigenbehoud moet de directie daarom in deze situatie bestaande juridische verplichtingen nakomen en de sluiting van de fabriek aan het eind van het jaar realiseren.”