Nieuwe spiegel Ford waarschuwt voor openzwaaiend portier

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Ford maakt er een hele lichtshow van. (Foto: Ford)

Ford introduceert een nieuwe buitenspiegel, die met een alarmsignaal en verlichting waarschuwt dat het portier opengaat. Volgens de autofabrikant is dit goed nieuws voor fietsers, omdat hiermee een botsing kan worden voorkomen.

Volgens Ford vinden er jaarlijkse “enkele duizenden” ongelukken plaats doordat bestuurders hun portier opendoen vlak voor er een fietser passeert. Openzwaaiende autoportieren resulteren alleen al in het Verenigd Koninkrijk elk jaar in zestig zwaargewonden of doden onder fietsers. In Duitsland was het in 2018 de oorzaak van ongeveer 3.500 ongelukken. De verwachting is dat dit probleem toeneemt, zeker met de komst van de elektrische step.

Het anti-openzwaaisysteem is een uitbreiding van de dodehoekdetectie, waarbij via de buitenspiegel al werd gewaarschuwd voor andere weggebruikers die zich in de dode hoek voor de bestuurder bevinden. Bij dit systeem wordt er ook automatisch geremd om een botsing te voorkomen.

Rode leds

Als het systeem detecteert dat het openen van een portier een botsing kan veroorzaken, klinkt er een alarmsignaal die de bestuurder of passagier op het gevaar wijst. Felrode leds op de buitenspiegel beginnen te knipperen als visuele waarschuwing voor fietsers, en een strip rode leds langs de binnenrand van het portier – die zichtbaar wordt wanneer het portier wordt geopend – vormt een extra waarschuwing voor passerende weggebruikers.

Ford onderzoekt een mogelijke uitbreiding van het systeem dat voorkomt dat het portier volledig kan worden geopend als het Exit Warning-systeem afgaat. In de komende maanden wordt het systeem getest. 

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Nieuwe spiegel Ford waarschuwt voor openzwaaiend portier | Automotive Online

Nieuwe spiegel Ford waarschuwt voor openzwaaiend portier

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Ford maakt er een hele lichtshow van. (Foto: Ford)

Ford introduceert een nieuwe buitenspiegel, die met een alarmsignaal en verlichting waarschuwt dat het portier opengaat. Volgens de autofabrikant is dit goed nieuws voor fietsers, omdat hiermee een botsing kan worden voorkomen.

Volgens Ford vinden er jaarlijkse “enkele duizenden” ongelukken plaats doordat bestuurders hun portier opendoen vlak voor er een fietser passeert. Openzwaaiende autoportieren resulteren alleen al in het Verenigd Koninkrijk elk jaar in zestig zwaargewonden of doden onder fietsers. In Duitsland was het in 2018 de oorzaak van ongeveer 3.500 ongelukken. De verwachting is dat dit probleem toeneemt, zeker met de komst van de elektrische step.

Het anti-openzwaaisysteem is een uitbreiding van de dodehoekdetectie, waarbij via de buitenspiegel al werd gewaarschuwd voor andere weggebruikers die zich in de dode hoek voor de bestuurder bevinden. Bij dit systeem wordt er ook automatisch geremd om een botsing te voorkomen.

Rode leds

Als het systeem detecteert dat het openen van een portier een botsing kan veroorzaken, klinkt er een alarmsignaal die de bestuurder of passagier op het gevaar wijst. Felrode leds op de buitenspiegel beginnen te knipperen als visuele waarschuwing voor fietsers, en een strip rode leds langs de binnenrand van het portier – die zichtbaar wordt wanneer het portier wordt geopend – vormt een extra waarschuwing voor passerende weggebruikers.

Ford onderzoekt een mogelijke uitbreiding van het systeem dat voorkomt dat het portier volledig kan worden geopend als het Exit Warning-systeem afgaat. In de komende maanden wordt het systeem getest. 

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.