5 vragen aan Ruben Elshof, directeur Dorspgarage Elshof

Ruben Elshof (Autobedrijf van het Jaar): “Ik doe veel op gevoel”

5 vragen aan • Samen met al zijn medewerkers stond hij vorige week enigszins beduusd op het podium toen hij met zijn Dorpsgarage Elshof werd uitgeroepen tot Autobedrijf van het Jaar 2022. De klant is hier écht het middelpunt, aldus de jury. En dat is ook precies de bedoeling van eigenaar Ruben Elshof. Behalve bij zijn klanten, is hij ook sterk betrokken bij zijn medewerkers.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
"Iedereen heeft een beeld bij een dorpsgarage", aldus Ruben Elshof (rechts met bos bloemen), directeur van Dorpsgarage Elshof. (Foto: Bovag)

Volgens de jury geef je het begrip traditionele dorpsgarage een nieuw gezicht. Waar zit ‘m dat in?

“Iedereen heeft meteen een beeld bij een dorpsgarage. Het staat dicht bij de mensen, maakt deel uit van een gemeenschap en is voor iedereen makkelijk toegankelijk. Onze medewerkers komen ook uit die gemeenschap. Twee van hen werkten voorheen bijvoorbeeld bij de lokale snackbar, die kennen iedereen en weten hoe je met klanten omgaat. Ik wil op gelijke hoogte met de klant communiceren. We werken niet vanachter een hoge balie. Alles is transparant: als we op de computer bezig zijn om een offerte op te maken, dan kan de klant gewoon met ons meekijken en zien wat we doen. En mensen kunnen ons 24 uur per dag appen, we zijn altijd bereikbaar. Dat schept een band.”

Je bent nu 34 jaar en bent in 2009 voor jezelf begonnen. Hoe ging dat toen?

“Ik ben in de schuur van mijn ouders begonnen met sleutelen. Eigenlijk wilde ik theatertechnicus worden, maar dat zagen mijn ouders niet zitten. In het theater werk je altijd ’s avonds en ze vonden dat ik de vaste structuur van overdag werken nodig had. Toen ben ik de opleiding autotechnicus gaan volgen en snel daarna ben ik voor mezelf begonnen. Sleutelen vond ik niet echt leuk, ondernemen en met mensen omgaan wel. Ik doe veel op gevoel en stuur tegelijkertijd sterk op cijfers. We zijn in hoge mate gedigitaliseerd, ook voor de schaalbare structuur van het werk.”

Wat heb je voor plannen voor de toekomst?  

“We hebben nu drie vestigingen, in Eerbeek, Brummen en Voorst, en wil graag doorgroeien. In 2030 streef ik naar 30 vestigingen. Binnenkort openen we waarschijnlijk de vierde vestiging. Daar kan ik nog weinig over zeggen, want ik ben nog druk met de overname bezig.”

Waarom vind je die groeiambitie zo belangrijk?

“Ik vind het essentieel om een doel te stellen. Het geeft richting en biedt zingeving. Voor mijzelf en voor alle medewerkers. Met zo’n doel is meteen duidelijk waar je naartoe wilt: iedereen vaart wel bij die duidelijkheid waardoor er rust en focus ontstaat. Ik ambieer die groei niet, omdat ik veel waarde hecht aan succes of materiële aspecten. Dat interesseert me namelijk helemaal niks.”

dorpsgarage elshof 04 10 2021 244 1920x1280Hoe kijk je naar het onderzoek van Bovag waarin wordt gesteld dat autoretailers tot aan 2030 nog veel veranderingen te wachten staat? 

“Ik focus me op vandaag. Het gaat erom dat je adaptief en flexibel bent en ontvankelijk blijft voor verandering en nieuwe inzichten. Ik wil niet uitgaan van angst of de dreiging voor wat nog gaat komen, maar van vertrouwen. We moeten ons nu niet massaal gaan blindstaren op EV-onderhoud. Voorlopig bestaat het wagenpark nog voor 90 procent uit auto’s met een conventionele verbrandingsmotor, dus laten we ons daar eerst nog eens goed op focussen. Als er daarna steeds meer EV’s komen, dan zijn we er klaar voor. Daar vertrouw ik op.”

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Ruben Elshof (Autobedrijf van het Jaar): “Ik doe veel op gevoel” | Automotive Online
5 vragen aan Ruben Elshof, directeur Dorspgarage Elshof

Ruben Elshof (Autobedrijf van het Jaar): “Ik doe veel op gevoel”

5 vragen aan • Samen met al zijn medewerkers stond hij vorige week enigszins beduusd op het podium toen hij met zijn Dorpsgarage Elshof werd uitgeroepen tot Autobedrijf van het Jaar 2022. De klant is hier écht het middelpunt, aldus de jury. En dat is ook precies de bedoeling van eigenaar Ruben Elshof. Behalve bij zijn klanten, is hij ook sterk betrokken bij zijn medewerkers.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
"Iedereen heeft een beeld bij een dorpsgarage", aldus Ruben Elshof (rechts met bos bloemen), directeur van Dorpsgarage Elshof. (Foto: Bovag)

Volgens de jury geef je het begrip traditionele dorpsgarage een nieuw gezicht. Waar zit ‘m dat in?

“Iedereen heeft meteen een beeld bij een dorpsgarage. Het staat dicht bij de mensen, maakt deel uit van een gemeenschap en is voor iedereen makkelijk toegankelijk. Onze medewerkers komen ook uit die gemeenschap. Twee van hen werkten voorheen bijvoorbeeld bij de lokale snackbar, die kennen iedereen en weten hoe je met klanten omgaat. Ik wil op gelijke hoogte met de klant communiceren. We werken niet vanachter een hoge balie. Alles is transparant: als we op de computer bezig zijn om een offerte op te maken, dan kan de klant gewoon met ons meekijken en zien wat we doen. En mensen kunnen ons 24 uur per dag appen, we zijn altijd bereikbaar. Dat schept een band.”

Je bent nu 34 jaar en bent in 2009 voor jezelf begonnen. Hoe ging dat toen?

“Ik ben in de schuur van mijn ouders begonnen met sleutelen. Eigenlijk wilde ik theatertechnicus worden, maar dat zagen mijn ouders niet zitten. In het theater werk je altijd ’s avonds en ze vonden dat ik de vaste structuur van overdag werken nodig had. Toen ben ik de opleiding autotechnicus gaan volgen en snel daarna ben ik voor mezelf begonnen. Sleutelen vond ik niet echt leuk, ondernemen en met mensen omgaan wel. Ik doe veel op gevoel en stuur tegelijkertijd sterk op cijfers. We zijn in hoge mate gedigitaliseerd, ook voor de schaalbare structuur van het werk.”

Wat heb je voor plannen voor de toekomst?  

“We hebben nu drie vestigingen, in Eerbeek, Brummen en Voorst, en wil graag doorgroeien. In 2030 streef ik naar 30 vestigingen. Binnenkort openen we waarschijnlijk de vierde vestiging. Daar kan ik nog weinig over zeggen, want ik ben nog druk met de overname bezig.”

Waarom vind je die groeiambitie zo belangrijk?

“Ik vind het essentieel om een doel te stellen. Het geeft richting en biedt zingeving. Voor mijzelf en voor alle medewerkers. Met zo’n doel is meteen duidelijk waar je naartoe wilt: iedereen vaart wel bij die duidelijkheid waardoor er rust en focus ontstaat. Ik ambieer die groei niet, omdat ik veel waarde hecht aan succes of materiële aspecten. Dat interesseert me namelijk helemaal niks.”

dorpsgarage elshof 04 10 2021 244 1920x1280Hoe kijk je naar het onderzoek van Bovag waarin wordt gesteld dat autoretailers tot aan 2030 nog veel veranderingen te wachten staat? 

“Ik focus me op vandaag. Het gaat erom dat je adaptief en flexibel bent en ontvankelijk blijft voor verandering en nieuwe inzichten. Ik wil niet uitgaan van angst of de dreiging voor wat nog gaat komen, maar van vertrouwen. We moeten ons nu niet massaal gaan blindstaren op EV-onderhoud. Voorlopig bestaat het wagenpark nog voor 90 procent uit auto’s met een conventionele verbrandingsmotor, dus laten we ons daar eerst nog eens goed op focussen. Als er daarna steeds meer EV’s komen, dan zijn we er klaar voor. Daar vertrouw ik op.”

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.