‘Stijging aantal werkplaatsvacatures biedt kansen voor 50-plussers’

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:

Volgens de uitkeringsinstantie groeide het aantal vacatures voor automonteur in de afgelopen twee jaar met meer dan 2.000. Na jaren van krimp als gevolg van de economische crisis, neemt het aantal vacatures in de hele motorvoertuigen- en tweewielerbranche nu weer sterk toe, is te lezen in de sectoranalyse die UWV opstelde. In een aantal regio’s in Nederland hebben bedrijven zelfs moeite om hun vacatures te vervullen. Het gaat dan om de functies van apk-keurmeester, autotechnicus, autoschadehersteller en autoschadetechnicus.

Wellicht wordt het reservoir aan 50-plussers nu weer aangesproken.

Ondanks de toename van het aantal vacatures gaat UWV voor de komende jaren uit van een stabilisatie van het aantal banen in de totale sector. Dat komt volgende de instantie onder andere door de veranderende houding van consumenten tegenover autobezit, de opkomst van alternatieve mobiliteitsoplossingen en doordat auto’s langer mee gaan, waardoor vervanging wordt uitgesteld.Bekijk de volledige arbeidsmarktupdate in onze Kennisbank.

Jobmotive: van 220 naar 724 vacatures

Ook bij Jobmotive, de vacaturesite voor de mobiliteitsbranche, nam het aantal werkplaatsvacatures toe. In het eerste half jaar van 2016 namelijk met 229 procent. Werden in H1 van 2015 nog 220 vacatures voor de werkplaats geplaatst, waren dat er in de eerste helft van dit jaar maar liefst 724. “De stijging van het aantal vacatures is vooral een correctie van op de daling van het werkaanbod van de afgelopen jaren in de werkplaats”, aldus Benno Nekemen, projectleider bij Jobmotive.nl. De aantrekkende autoverkopen leveren volgens hem ook meer drukte op in de werkplaats. “Bijvoorbeeld het verkoopklaar maken van auto’s.”

Volgens hem zal de vraag blijven toenemen zolang de economie goed draait. “In goede tijden is er altijd een gebrek aan goede mensen”, stelt hij. En dat is wellicht goed nieuws voor de oudere werkplaatsmedewerkers. “De afgelopen jaren zijn er veel monteurs die boven de vijftig jaar oud zijn door reorganisaties op straat komen staan. Het reservoir aan 50-plussers wordt nu wellicht weer aangesproken.”

Uitgesteld onderhoud

Edgar Rijsbaarman, beleidsmedewerker onderzoek & arbo bij de stichting Oomt, vermoedt dat de verklaring vooral gezocht moet worden in het uitgestelde onderhoud. Het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de mobiliteitsbranche signaleert in de hele branche een stijging van het aantal arbeidsplaatsen. “De economie trekt aan en dat geeft bedrijven weer wat lucht. Maar er zit ook een grens aan deze groei, het zal niet teruggaan naar het niveau van 2006 en 2007”, waarschuwt Rijsbaarman. “Voor de lange termijn verwachten wij een redelijk stabiele arbeidsmarkt. Het wagenpark zal blijven groeien in Nederland, dat zal voor meer onderhoud zorgen, maar wordt gecompenseerd omdat het onderhoud per auto minder wordt.”

Op de arbeidsmarkt sluiten vraag en aanbod niet altijd op elkaar aan. “De vraag naar een Eerste Autotechnicus neemt toe omdat er steeds meer kennis op het gebied van EV’s, IT, elektronica en smart mobility wordt gevraagd. Maar voorlopig houden we ook het reguliere onderhoud van het rijdende wagenpark.”

Onlangs werd bekend gemaakt dat Betsie Brink de nieuwe directeur is van Oomt.

‘Stijging aantal werkplaatsvacatures biedt kansen voor 50-plussers’ | Automotive Online

‘Stijging aantal werkplaatsvacatures biedt kansen voor 50-plussers’

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:

Volgens de uitkeringsinstantie groeide het aantal vacatures voor automonteur in de afgelopen twee jaar met meer dan 2.000. Na jaren van krimp als gevolg van de economische crisis, neemt het aantal vacatures in de hele motorvoertuigen- en tweewielerbranche nu weer sterk toe, is te lezen in de sectoranalyse die UWV opstelde. In een aantal regio’s in Nederland hebben bedrijven zelfs moeite om hun vacatures te vervullen. Het gaat dan om de functies van apk-keurmeester, autotechnicus, autoschadehersteller en autoschadetechnicus.

Wellicht wordt het reservoir aan 50-plussers nu weer aangesproken.

Ondanks de toename van het aantal vacatures gaat UWV voor de komende jaren uit van een stabilisatie van het aantal banen in de totale sector. Dat komt volgende de instantie onder andere door de veranderende houding van consumenten tegenover autobezit, de opkomst van alternatieve mobiliteitsoplossingen en doordat auto’s langer mee gaan, waardoor vervanging wordt uitgesteld.Bekijk de volledige arbeidsmarktupdate in onze Kennisbank.

Jobmotive: van 220 naar 724 vacatures

Ook bij Jobmotive, de vacaturesite voor de mobiliteitsbranche, nam het aantal werkplaatsvacatures toe. In het eerste half jaar van 2016 namelijk met 229 procent. Werden in H1 van 2015 nog 220 vacatures voor de werkplaats geplaatst, waren dat er in de eerste helft van dit jaar maar liefst 724. “De stijging van het aantal vacatures is vooral een correctie van op de daling van het werkaanbod van de afgelopen jaren in de werkplaats”, aldus Benno Nekemen, projectleider bij Jobmotive.nl. De aantrekkende autoverkopen leveren volgens hem ook meer drukte op in de werkplaats. “Bijvoorbeeld het verkoopklaar maken van auto’s.”

Volgens hem zal de vraag blijven toenemen zolang de economie goed draait. “In goede tijden is er altijd een gebrek aan goede mensen”, stelt hij. En dat is wellicht goed nieuws voor de oudere werkplaatsmedewerkers. “De afgelopen jaren zijn er veel monteurs die boven de vijftig jaar oud zijn door reorganisaties op straat komen staan. Het reservoir aan 50-plussers wordt nu wellicht weer aangesproken.”

Uitgesteld onderhoud

Edgar Rijsbaarman, beleidsmedewerker onderzoek & arbo bij de stichting Oomt, vermoedt dat de verklaring vooral gezocht moet worden in het uitgestelde onderhoud. Het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de mobiliteitsbranche signaleert in de hele branche een stijging van het aantal arbeidsplaatsen. “De economie trekt aan en dat geeft bedrijven weer wat lucht. Maar er zit ook een grens aan deze groei, het zal niet teruggaan naar het niveau van 2006 en 2007”, waarschuwt Rijsbaarman. “Voor de lange termijn verwachten wij een redelijk stabiele arbeidsmarkt. Het wagenpark zal blijven groeien in Nederland, dat zal voor meer onderhoud zorgen, maar wordt gecompenseerd omdat het onderhoud per auto minder wordt.”

Op de arbeidsmarkt sluiten vraag en aanbod niet altijd op elkaar aan. “De vraag naar een Eerste Autotechnicus neemt toe omdat er steeds meer kennis op het gebied van EV’s, IT, elektronica en smart mobility wordt gevraagd. Maar voorlopig houden we ook het reguliere onderhoud van het rijdende wagenpark.”

Onlangs werd bekend gemaakt dat Betsie Brink de nieuwe directeur is van Oomt.