Coronasteun uitgebreid: TVL verhoogd naar 100 procent

Coronavirus • De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (Tonk) wordt verdubbeld tot 260 miljoen euro. 
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Den Haag heeft de steunmaatregelen TVL en Tonk uitgebreid. (Foto: Shutterstock)

Het demissionaire kabinet heeft besloten een aantal coronasteunmaatregelen uit te breiden. Zo wordt de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) in het tweede kwartaal verhoogt van 85 naar 100 procent bij meer dan 30 procent omzetverlies. De overheid trekt 450 miljoen euro uit voor deze verhoging. Daarnaast wordt er 260 miljoen euro uitgetrokken voor de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (Tonk), een verdubbeling van het bedrag. Zo meldt Bovag.

Ondernemers die meer dan 30 procent omzetverlies lijden, kunnen gebruik maken van de TVL. De hoogte van de TVL hangt mede af van het omzetverlies en het vastelastenpercentage van de sector. De regeling voor het tweede kwartaal zal naar verwachting vanaf half mei open gaan. Ondernemers voor wie de bestaande regeling uit het steun- en herstelpakket onvoldoende zijn en te kampen hebben met omzetverlies door de coronacrisis, kunnen bij de gemeente terecht voor ondersteuning via de Tonk. Hiermee wil de overheid ondernemers helpen met financiële problemen in het dragen van vaste (woon)lasten. De Tonk is met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 aan te vragen bij de gemeente. Eerder paste het kabinet ook de Tozo-regeling aan. Er gingen al ettelijke milljoenen NOW-geld naar de autobranche. 

Het afgelopen weekend hebben zo’n 5.000 ondernemers loonsteun aangevraagd via de NOW-regeling voor de periode januari tot en met maart. Het loket is afgelopen nacht gesloten, zo meldt het UWV vandaag. In totaal hebben ruim 77 duizend ondernemers de NOW-steun aangevraagd voor de vierde periode. Daarmee ligt het aantal aanvragen iets onder de vorige periode (van oktober tot en met december) toen er 81 duizend aanvragen werden ingediend. De Now-regeling is nu bijna een jaar van kracht en bedoeld om ondernemers te helpen met het betalen van de loonkosten.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Coronasteun uitgebreid: TVL verhoogd naar 100 procent | Automotive Online

Coronasteun uitgebreid: TVL verhoogd naar 100 procent

Coronavirus • De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (Tonk) wordt verdubbeld tot 260 miljoen euro. 
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Den Haag heeft de steunmaatregelen TVL en Tonk uitgebreid. (Foto: Shutterstock)

Het demissionaire kabinet heeft besloten een aantal coronasteunmaatregelen uit te breiden. Zo wordt de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) in het tweede kwartaal verhoogt van 85 naar 100 procent bij meer dan 30 procent omzetverlies. De overheid trekt 450 miljoen euro uit voor deze verhoging. Daarnaast wordt er 260 miljoen euro uitgetrokken voor de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (Tonk), een verdubbeling van het bedrag. Zo meldt Bovag.

Ondernemers die meer dan 30 procent omzetverlies lijden, kunnen gebruik maken van de TVL. De hoogte van de TVL hangt mede af van het omzetverlies en het vastelastenpercentage van de sector. De regeling voor het tweede kwartaal zal naar verwachting vanaf half mei open gaan. Ondernemers voor wie de bestaande regeling uit het steun- en herstelpakket onvoldoende zijn en te kampen hebben met omzetverlies door de coronacrisis, kunnen bij de gemeente terecht voor ondersteuning via de Tonk. Hiermee wil de overheid ondernemers helpen met financiële problemen in het dragen van vaste (woon)lasten. De Tonk is met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 aan te vragen bij de gemeente. Eerder paste het kabinet ook de Tozo-regeling aan. Er gingen al ettelijke milljoenen NOW-geld naar de autobranche. 

Het afgelopen weekend hebben zo’n 5.000 ondernemers loonsteun aangevraagd via de NOW-regeling voor de periode januari tot en met maart. Het loket is afgelopen nacht gesloten, zo meldt het UWV vandaag. In totaal hebben ruim 77 duizend ondernemers de NOW-steun aangevraagd voor de vierde periode. Daarmee ligt het aantal aanvragen iets onder de vorige periode (van oktober tot en met december) toen er 81 duizend aanvragen werden ingediend. De Now-regeling is nu bijna een jaar van kracht en bedoeld om ondernemers te helpen met het betalen van de loonkosten.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.