‘Minister Le Maire in gesprek met boze Renault-topman Senard’

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
Renault heeft problemen met inmenging Franse overheid. (Foto: Shutterstock)

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire gaat in gesprek met Renault-voorzitter Jean-Dominique Senard, naar aanleiding van diens beschuldiging dat een mogelijke fusie met FCA door toedoen van de Franse overheid is afgeketst. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens Reuters is de positie van Senard door het stuklopen van een fusie met FCA nu al verzwakt. Senard was eerder furieus over het verzoek van de Franse regering om een vergadering over de fusie met vijf dagen uit te stellen, op aandringen van Renaults alliantiepartner Nissan. FCA besloot daarop zijn fusievoorstel weer in te trekken. Gisteren werd Senard tijdens de aandeelhoudersvergadering van Renault officieel tot voorzitter benoemd. Tijdens deze vergadering wees hij nogmaals met de beschuldigende vinger naar de Franse overheid, maar stelde wel de relatie met Nissan te willen verbeteren en open te staan voor nieuwe fusiegesprekken met FCA.

Ook minister Le Maire zei een fusie tussen FCA en Renault nog steeds een “interessante kans” te vinden, maar stelde dat de prioriteit moet gaan naar het versterken van de band met Nissan, die mede door de fraudezaak rond voormalig topman Carlos Ghosn is bekoeld. De Franse overheid heeft met 15 procent de meeste aandelen in Renault, maar is bereid dit aandeel te verminderen als dit de relatie met Nissan ten goede komt. Renault heeft een belang met stemrecht in Nissan, dat op diens beurt een belang-zonder-stemrecht heeft in Renault.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.

‘Minister Le Maire in gesprek met boze Renault-topman Senard’ | Automotive Online

‘Minister Le Maire in gesprek met boze Renault-topman Senard’

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
Renault heeft problemen met inmenging Franse overheid. (Foto: Shutterstock)

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire gaat in gesprek met Renault-voorzitter Jean-Dominique Senard, naar aanleiding van diens beschuldiging dat een mogelijke fusie met FCA door toedoen van de Franse overheid is afgeketst. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens Reuters is de positie van Senard door het stuklopen van een fusie met FCA nu al verzwakt. Senard was eerder furieus over het verzoek van de Franse regering om een vergadering over de fusie met vijf dagen uit te stellen, op aandringen van Renaults alliantiepartner Nissan. FCA besloot daarop zijn fusievoorstel weer in te trekken. Gisteren werd Senard tijdens de aandeelhoudersvergadering van Renault officieel tot voorzitter benoemd. Tijdens deze vergadering wees hij nogmaals met de beschuldigende vinger naar de Franse overheid, maar stelde wel de relatie met Nissan te willen verbeteren en open te staan voor nieuwe fusiegesprekken met FCA.

Ook minister Le Maire zei een fusie tussen FCA en Renault nog steeds een “interessante kans” te vinden, maar stelde dat de prioriteit moet gaan naar het versterken van de band met Nissan, die mede door de fraudezaak rond voormalig topman Carlos Ghosn is bekoeld. De Franse overheid heeft met 15 procent de meeste aandelen in Renault, maar is bereid dit aandeel te verminderen als dit de relatie met Nissan ten goede komt. Renault heeft een belang met stemrecht in Nissan, dat op diens beurt een belang-zonder-stemrecht heeft in Renault.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.