Poll: autobranche stemt massaal VVD, verdeeldheid over kilometerheffing

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Dat blijkt uit de verkiezingspoll die vakblad Automotive op zijn website hield. Uit de reacties zijn de anonieme geschrapt; er bleven er vervolgens 140 over. Dat de VVD de grootste partij is, werd wel verwacht. Maar dat de overwinning zo groot was, is wel opvallend.


De favoriete coalitie bestaat uit VVD, CDA en D66. 


verdeeld over rekeningrijden

De deelnemers aan de poll zijn verdeeld over de invoering van rekeningrijden: er zijn ongeveer evenveel voor- als tegenstanders. Dit is opvallend omdat de mobiliteitsalliantie, die namens de autobranche in Den Haag lobby’d, wel voorstander is van het beprijzen op basis van gebruik; net als bijna alle grote partijen, op de VVD na. De meest genoemde argumenten tegen de kilometerheffing zijn dat het vooral werkenden raakt en dat het systeem te complex is.Verder is er kritiek op de bevoordeling van EV’s. Met name het feit dat maar een kleine groep heeft kunnen profiteren van de fiscale voordelen steekt; EV-subsidies zouden voor iedereen moeten gelden. Maar alleen als er ook daadwerkelijk veel opgeladen wordt (in het geval van plug-ins). Een ruime meerderheid vindt dat er meer asfalt moet worden aangelegd. Automotive-columnist (en VPRO- en VVD-lid) Ernst Uildriks vraagt zich af of de autobranche wel voldoende beseft dat een nieuw kabinet het verdienmodel van de autobranche snel om zeep kan helpen.


Personality van 2016

Tot slot is alle deelnemers gevraagd wie voor hun de Automotive Personality van 2016 was. Deze officieuze verkiezing is gewonnen door twee personen: Wim van der Leegte (VDL) en Eric Berkhof (Van Mossel). Zij kregen beide 6,5 procent van de stemmen en bleven daarmee net Jaap Timmer voor, die vorige maand plotseling overleed. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Poll: autobranche stemt massaal VVD, verdeeldheid over kilometerheffing | Automotive Online

Poll: autobranche stemt massaal VVD, verdeeldheid over kilometerheffing

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Dat blijkt uit de verkiezingspoll die vakblad Automotive op zijn website hield. Uit de reacties zijn de anonieme geschrapt; er bleven er vervolgens 140 over. Dat de VVD de grootste partij is, werd wel verwacht. Maar dat de overwinning zo groot was, is wel opvallend.


De favoriete coalitie bestaat uit VVD, CDA en D66. 


verdeeld over rekeningrijden

De deelnemers aan de poll zijn verdeeld over de invoering van rekeningrijden: er zijn ongeveer evenveel voor- als tegenstanders. Dit is opvallend omdat de mobiliteitsalliantie, die namens de autobranche in Den Haag lobby’d, wel voorstander is van het beprijzen op basis van gebruik; net als bijna alle grote partijen, op de VVD na. De meest genoemde argumenten tegen de kilometerheffing zijn dat het vooral werkenden raakt en dat het systeem te complex is.Verder is er kritiek op de bevoordeling van EV’s. Met name het feit dat maar een kleine groep heeft kunnen profiteren van de fiscale voordelen steekt; EV-subsidies zouden voor iedereen moeten gelden. Maar alleen als er ook daadwerkelijk veel opgeladen wordt (in het geval van plug-ins). Een ruime meerderheid vindt dat er meer asfalt moet worden aangelegd. Automotive-columnist (en VPRO- en VVD-lid) Ernst Uildriks vraagt zich af of de autobranche wel voldoende beseft dat een nieuw kabinet het verdienmodel van de autobranche snel om zeep kan helpen.


Personality van 2016

Tot slot is alle deelnemers gevraagd wie voor hun de Automotive Personality van 2016 was. Deze officieuze verkiezing is gewonnen door twee personen: Wim van der Leegte (VDL) en Eric Berkhof (Van Mossel). Zij kregen beide 6,5 procent van de stemmen en bleven daarmee net Jaap Timmer voor, die vorige maand plotseling overleed. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.