RAI Vereniging maakt gehakt van hackwet

Redactie Redactie
• Laatste update:

De wet Computercriminaliteit III (‘hackwet’) is bedoeld als middel in de strijd tegen cybercrime, kindermisbruik en terrorisme. Volgens RAI Vereniging is de reikwijdte van de wet veel breder doordat politie en justitie ook toegang krijgen tot de data van bijvoorbeeld auto’s, motoren of vrachtauto’s. “Om toegang tot deze data te krijgen heeft de overheid er belang bij om kwetsbaarheden in de beveiliging van systemen van voertuigen niet te melden of op te lossen, maar juist in stand te laten”, aldus de Vereniging in een persbericht. “Dat betekent dat bijvoorbeeld criminelen ook eenvoudiger misbruik kunnen maken van deze opening in de beveiliging en de werking van het voertuig kunnen beïnvloeden.”

RAI Vereniging begrijpt dat de politiek dit voorstel heeft ingediend. “Het is begrijpelijk dat de politie een auto kan overnemen als de inzittende bijvoorbeeld verdacht wordt van terrorisme. Maar wat als een kwaadwillend persoon de auto van een gewone burger overneemt?”

De branchevereniging vindt daarom dat er een uitzondering nodig is voor voertuigen. “De definiëring van geautomatiseerde systemen moet in ieder geval scherper.”

Dinsdag wordt er door de Tweede Kamer gestemd over het wetsvoorstel, dat gisteren is ingediend.

Dat auto’s gehackt kunnen worden, is al langer bekend. 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.