Autobedrijf De Grachten dicht door wietplantage van onderhuurder: ‘Ik ben hier nu de dupe van’

Wietplantage • De pandeigenaar moest vijfduizend euro betalen aan de energieleverancier vanwege het illegale gebruik van stroom.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Burgemeester Rob Metz van Soest heeft besloten het pand van Autobedrijf De Grachten per direct voor zes maanden te sluiten. De politie viel vorige week dankzij een anonieme tip over een verdachte geur het bedrijf binnen, waarna er duizend planten en 2.000 wietstekjes werden aangetroffen. De vondst werd gedaan in een ruimte met opgeslagen banden.

“Ik ben hier nu de dupe van”, stelt de eigenaar van Autobedrijf De Grachten, die niet bij zijn naam genoemd wil worden, aan AM. Het autobedrijf is door het besluit van de burgemeester nu niet meer operationeel. De eigenaar van het autobedrijf vertelt aan AM dat hij het achterste gedeelte van zijn zaak onderverhuurde en geen weet had van wat zich daar afspeelde. Op verdere vragen wilde de eigenaar voorlopig niet ingaan. 

“In de plantage stonden, naar een eerste schatting, zo’n duizend planten en circa 2.000 stekjes”, schrijft de politie aan het AD. “Ook vond de politie diverse apparatuur en andere goederen die wijzen op een professionele kwekerij.” Volgens het dagblad zijn alle planten en spullen door de politie vernietigd.

De pandeigenaar

Pandeigenaar Henk Hofstra is ook gedupeerd. Hij is niet te spreken over de activiteiten van Autobedrijf De Grachten. Hij stelt het autobedrijf aansprakelijk voor de schade die hij daardoor lijdt. Door de wietplantage is onder andere schimmel ontstaan in het pand. Door de actie van de burgemeester, mist Hofstra huurinkomsten.

“Ik kom daar regelmatig, bijvoorbeeld om de brandblusser te checken. Maar ik mag als pandeigenaar natuurlijk niet zomaar altijd bij huurders binnenlopen”, vertelt hij aan het AD. De huur is opgezegd op grond van een overtreding van het contract. Volgens Hofstra maakt de autohandelaar al zo’n vijf jaar gebruik van het pand.

Hofstra: “Voor zover ik heb begrepen, gaat de onderhuur om iemand met flinke financiële problemen, die hij met een wietkwekerij wel dacht te kunnen oplossen. Ik mag nog blij zijn dat het geen xtc-lab is geworden met mogelijk explosiegevaar.”

Energieleverancier

Ook moest Hofstra vijfduizend euro betalen aan Energieleverancier Stedin om de andere bedrijven, die ook in het pand zitten, te blijven voorzien van stroom. Stedin sloot het pand namelijk af van het stroom.

De stroom van de hennepkwekerij werd volgens de politie illegaal afgenomen. Energieleverancier Stedin gaat aangifte doen voor diefstal.

Gemeente Soest

Volgens de gemeente Soest is het ‘vast beleid’ om een pand te sluiten na het vinden van een wietplantage. Zo vertelt Burgemeester Metz aan het AD: “Ik hecht groot belang aan de kwaliteit van de woon- en leefomgeving in onze gemeente en doe alles binnen mijn macht om criminele en ondermijnende activiteiten te bestrijden.”

In Amsterdam sloot burgemeester Femke Halsema vorig jaar ook een autobedrijf ook voor zes maanden nadat er drie wietplantages op een etage boven het bedrijf werd gevonden.

AM vroeg aan de gemeente Soest of er is nagedacht over het feit dat de huidige eigenaar nu misgelopen werkzaamheden heeft. Daarop schrijft de gemeente: “Er vindt altijd een belangenafweging plaats.”

Tot dusver is er nog niemand opgepakt.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.