‘Belastingbudget stimulering zuinige auto’s overschreden’

Redactie Redactie
• Laatste update:

De fiscale regeling voor zeer zuinige auto’s lijkt ten onder te gaan aan haar eigen succes. Er worden zoveel zuinige auto’s verkocht dat het budget dat het ministerie van Financiën hiervoor had uitgetrokken, nu al is overschreden. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Sinds dit jaar hoeft er over zeer zuinige auto’s geen mrb te worden betaald en is een bpm-korting in het leven geroepen. Volgens het FD zijn er hierdoor in het eerste half jaar van 2010 al evenveel zuinige auto’s verkocht als in heel 2009. Een op de vijf nieuwe auto’s zou in die categorie vallen.

Het ministerie heeft vooraf berekend dat het 34 miljoen euro aan mrb mis zou lopen, wat op macroniveau gecompenseerd moet worden. Volgens berekeningen van het FD is dit bedrag echter al overschreden. “Of deze berekeningen kloppen, weten we niet”, vertelt Marcel van Beusekom, woordvoerder voor het Ministerie van Financiën, aan Automotive. “De rekening maken wij eind dit jaar pas op. Het is wel belangrijk dit bedrag in perspectief te zien: de totale mrb-inkomsten bedragen 3 miljard euro.”

Mogelijk wordt de regeling volgend jaar aangepast. Bij de presentatie van de Miljoenennota vorig jaar is al gesteld dat de CO2-limiet in de definitie van zuinige auto’s periodiek aangepast kan worden. “Op dit moment is er nog geen sprake van dat de regeling wordt aangescherpt. Eind dit jaar maken we de balans op en zal er worden gekeken of het nodig is aanpassingen door te voeren”, aldus Van Beusekom.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

‘Belastingbudget stimulering zuinige auto’s overschreden’ | Automotive Online

‘Belastingbudget stimulering zuinige auto’s overschreden’

Redactie Redactie
• Laatste update:

De fiscale regeling voor zeer zuinige auto’s lijkt ten onder te gaan aan haar eigen succes. Er worden zoveel zuinige auto’s verkocht dat het budget dat het ministerie van Financiën hiervoor had uitgetrokken, nu al is overschreden. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Sinds dit jaar hoeft er over zeer zuinige auto’s geen mrb te worden betaald en is een bpm-korting in het leven geroepen. Volgens het FD zijn er hierdoor in het eerste half jaar van 2010 al evenveel zuinige auto’s verkocht als in heel 2009. Een op de vijf nieuwe auto’s zou in die categorie vallen.

Het ministerie heeft vooraf berekend dat het 34 miljoen euro aan mrb mis zou lopen, wat op macroniveau gecompenseerd moet worden. Volgens berekeningen van het FD is dit bedrag echter al overschreden. “Of deze berekeningen kloppen, weten we niet”, vertelt Marcel van Beusekom, woordvoerder voor het Ministerie van Financiën, aan Automotive. “De rekening maken wij eind dit jaar pas op. Het is wel belangrijk dit bedrag in perspectief te zien: de totale mrb-inkomsten bedragen 3 miljard euro.”

Mogelijk wordt de regeling volgend jaar aangepast. Bij de presentatie van de Miljoenennota vorig jaar is al gesteld dat de CO2-limiet in de definitie van zuinige auto’s periodiek aangepast kan worden. “Op dit moment is er nog geen sprake van dat de regeling wordt aangescherpt. Eind dit jaar maken we de balans op en zal er worden gekeken of het nodig is aanpassingen door te voeren”, aldus Van Beusekom.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.