Hoge energiekosten zijn voor bijna 80 procent Bovag achterban hét probleem

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
De stijgende energiekosten zijn een toenemend probleem voor mkb'ers. (Foto: Shutterstock)

De oplopende energiekosten worden door 78 procent van de ondernemers genoemd als het grootste probleem, zo blijkt uit de jongste editie van de Bovag Ondernemersmonitor. Bij ruim de helft van de achterban (56 procent) is de gasrekening minimaal verdubbeld, terwijl bijna de helft (45 procent) met een verdubbeling van de stroomrekening te maken heeft. Bij een vijfde van de ondernemers is de gasrekening zelfs met 200 procent of meer gestegen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 74,1 procent van de achterban meldt behoefte te hebben aan een tegemoetkoming in de energielasten.

Teleurgesteld 

Bovag toonde zich teleurgesteld over de Prinsjesdag-plannen, omdat de steun vooral uitging naar maatregelen voor particulieren en niet voor mkb-ers. De brancheorganisatie meldt dat het onderwerp bij hen aanhoudend hoog op de agenda staat; vorige week lanceerde Bovag een eigen energieplatform voor leden.

Openstaande vacatures

De stijgende personeelskosten (40 procent) en de oplopende inflatie (36 procent) staan op de tweede en derde plek van de ‘probleem top 5’, gevolgd door onvervulbare vacatures en leveringsproblemen. 43 procent van de ondernemers zegt veranderingen in de bedrijfsvoering door te voeren: 7,4 procent daarvan zegt te gaan stoppen met het bedrijf, terwijl dat percentage in maart nog op 4,5 procent lag. Ook het aantal ondernemers dat zijn bedrijf te koop staat, stijgt van 16,8 tot 18,5 procent. 

 

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Hoge energiekosten zijn voor bijna 80 procent Bovag achterban hét probleem | Automotive Online

Hoge energiekosten zijn voor bijna 80 procent Bovag achterban hét probleem

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
De stijgende energiekosten zijn een toenemend probleem voor mkb'ers. (Foto: Shutterstock)

De oplopende energiekosten worden door 78 procent van de ondernemers genoemd als het grootste probleem, zo blijkt uit de jongste editie van de Bovag Ondernemersmonitor. Bij ruim de helft van de achterban (56 procent) is de gasrekening minimaal verdubbeld, terwijl bijna de helft (45 procent) met een verdubbeling van de stroomrekening te maken heeft. Bij een vijfde van de ondernemers is de gasrekening zelfs met 200 procent of meer gestegen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 74,1 procent van de achterban meldt behoefte te hebben aan een tegemoetkoming in de energielasten.

Teleurgesteld 

Bovag toonde zich teleurgesteld over de Prinsjesdag-plannen, omdat de steun vooral uitging naar maatregelen voor particulieren en niet voor mkb-ers. De brancheorganisatie meldt dat het onderwerp bij hen aanhoudend hoog op de agenda staat; vorige week lanceerde Bovag een eigen energieplatform voor leden.

Openstaande vacatures

De stijgende personeelskosten (40 procent) en de oplopende inflatie (36 procent) staan op de tweede en derde plek van de ‘probleem top 5’, gevolgd door onvervulbare vacatures en leveringsproblemen. 43 procent van de ondernemers zegt veranderingen in de bedrijfsvoering door te voeren: 7,4 procent daarvan zegt te gaan stoppen met het bedrijf, terwijl dat percentage in maart nog op 4,5 procent lag. Ook het aantal ondernemers dat zijn bedrijf te koop staat, stijgt van 16,8 tot 18,5 procent. 

 

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.