CBS: Daling Nederlandse autoproductie door chiptekort

chiptekort • De dagproductie in Nederland bereikte een recordhoogte, maar de autofabrikanten zagen juist een krimp.
Luberto van Buiten Luberto van Buiten
VDL Nedcar moest de productie meermaals stilleggen vanwege het chiptekort. (Foto: Shutterstock)

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in juli 14,1 procent hoger dan in juli 2020. Dat maakt het CBS vandaag bekend. Ten opzichte van pre-coronajaar juli 2019 bedroeg de groei ruim 9 procent. Daarmee is het door de coronacrisis in juli 2020 geleden productieverlies ruimschoots goedgemaakt, concludeert het statistiekbureau.

Ruim drie kwart van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in juli meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerde de machine-industrie met 63,8 procent verreweg de hoogste groei. De transportmiddelenindustrie, waaronder ook autoproducenten Scania, DAF en Nedcar vallen, liet echter een krimp (-6%) zien. Vanwege een chiptekort moest bij een aantal fabrieken in juli de productie tijdelijk worden stilgelegd.gemiddelde dagproductie

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet en in juli 2021 lag de productie op het hoogste niveau ooit. 

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

CBS: Daling Nederlandse autoproductie door chiptekort | Automotive Online

CBS: Daling Nederlandse autoproductie door chiptekort

chiptekort • De dagproductie in Nederland bereikte een recordhoogte, maar de autofabrikanten zagen juist een krimp.
Luberto van Buiten Luberto van Buiten
VDL Nedcar moest de productie meermaals stilleggen vanwege het chiptekort. (Foto: Shutterstock)

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in juli 14,1 procent hoger dan in juli 2020. Dat maakt het CBS vandaag bekend. Ten opzichte van pre-coronajaar juli 2019 bedroeg de groei ruim 9 procent. Daarmee is het door de coronacrisis in juli 2020 geleden productieverlies ruimschoots goedgemaakt, concludeert het statistiekbureau.

Ruim drie kwart van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in juli meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerde de machine-industrie met 63,8 procent verreweg de hoogste groei. De transportmiddelenindustrie, waaronder ook autoproducenten Scania, DAF en Nedcar vallen, liet echter een krimp (-6%) zien. Vanwege een chiptekort moest bij een aantal fabrieken in juli de productie tijdelijk worden stilgelegd.gemiddelde dagproductie

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet en in juli 2021 lag de productie op het hoogste niveau ooit. 

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.