Bovag: Vakbonden hebben oog voor lastige situatie in de autobranche

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
De onderhandelingen over de nieuwe cao zijn begonnen. (Foto: Shutterstock)

Bovag en de vakbonden zijn gistermiddag voor het eerst in gesprek gegaan over de nieuwe Cao Motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven. Volgens de branchevereniging Bovag was dit eerste gesprek constructief. Bovag en de bonden spreken voor het eind van de maand opnieuw met elkaar. De huidige cao loopt op 31 oktober af.

Voorafgaand aan de eerste onderhandelingen maakten de bonden FNV Metaal en CNV Vakmensen gisteren duidelijk vast te houden aan de looneis van 5 procent. Tijdens het eerste gesprek bleek, volgens Bovag, dat de vakbonden wel degelijk oog hebben voor de “onzekere tijden en lastige situatie waarin veel bedrijven in de bedrijfstak verkeren”. Volgens de branchevereniging is voorzichtigheid is geboden ten aanzien van de loonontwikkeling mede op basis van de omzetverliezen in de sector. De brancheorganisatie heeft de bonden gevraagd mee te denken over alternatieven voor loonontwikkelingen.

Ook is afgesproken dat er gewerkt gaat worden aan voorstellen om vervroegd uittreden van oudere medewerkers te faciliteren, ten gunste van behoud van banen voor jongere medewerkers. Verder zijn er diverse onderwerpen ter sprake gekomen waarop de cao-teksten aangepast of verduidelijkt zou moeten worden. Dan het bijvoorbeeld over ADV.

Onder de cao Motorvoertuigen vallen ongeveer 80 duizend medewerkers. De huidige cao kwam tot stand na lange onderhandelingen.  

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Bovag: Vakbonden hebben oog voor lastige situatie in de autobranche | Automotive Online

Bovag: Vakbonden hebben oog voor lastige situatie in de autobranche

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
De onderhandelingen over de nieuwe cao zijn begonnen. (Foto: Shutterstock)

Bovag en de vakbonden zijn gistermiddag voor het eerst in gesprek gegaan over de nieuwe Cao Motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven. Volgens de branchevereniging Bovag was dit eerste gesprek constructief. Bovag en de bonden spreken voor het eind van de maand opnieuw met elkaar. De huidige cao loopt op 31 oktober af.

Voorafgaand aan de eerste onderhandelingen maakten de bonden FNV Metaal en CNV Vakmensen gisteren duidelijk vast te houden aan de looneis van 5 procent. Tijdens het eerste gesprek bleek, volgens Bovag, dat de vakbonden wel degelijk oog hebben voor de “onzekere tijden en lastige situatie waarin veel bedrijven in de bedrijfstak verkeren”. Volgens de branchevereniging is voorzichtigheid is geboden ten aanzien van de loonontwikkeling mede op basis van de omzetverliezen in de sector. De brancheorganisatie heeft de bonden gevraagd mee te denken over alternatieven voor loonontwikkelingen.

Ook is afgesproken dat er gewerkt gaat worden aan voorstellen om vervroegd uittreden van oudere medewerkers te faciliteren, ten gunste van behoud van banen voor jongere medewerkers. Verder zijn er diverse onderwerpen ter sprake gekomen waarop de cao-teksten aangepast of verduidelijkt zou moeten worden. Dan het bijvoorbeeld over ADV.

Onder de cao Motorvoertuigen vallen ongeveer 80 duizend medewerkers. De huidige cao kwam tot stand na lange onderhandelingen.  

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.