Corona-liveblog #39: Toyota vreest winstdaling van 80 procent | Bovags achterban iets minder pessimistisch

Coronavirus • Automotive houdt dagelijks een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis. De leden van Bovag zijn voorzichtig iets minder pessimistisch over de langere termijn. Tesla-topman Elon Musk meldt dat de productie in Fremont is hervat ondanks dat het bedrijf nog geen toestemming heeft. De RAI Vereniging is bang dat het OV massaal wordt ingeruild voor de auto.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

16:10 | Toyota vreest winstdaling van 80 procent

Topman Kenta Kon van Toyota verwacht dat de automarkt pas in de eerste helft van volgend jaar herstelt. Over het afgelopen gebroken boekjaar tot en met maart realiseerde de autobouwer een nettowinst van 2,1 biljoen yen (ongeveer 18 miljard euro), zo blijkt uit de presentatie van de jaarcijfers van het bedrijf. Dat is een stijging van ongeveer 10 procent ten opzichte van vorig jaar. De omzet daalde met 1 procent naar 29,9 biljoen Yen. Er werden 8.958.423 auto’s verkocht, ruim 18 duizend minder dan het jaar ervoor. De Japanse autobouwer zegt te vrezen voor de resultaten over het lopende boekjaar en verwacht dat de winst wel met 80 procent kan terugvallen. Toyota gaat vanaf deze week de autoproductie in de Verenigde Staten hervatten.

15:55 | Bovag: meer ondernemers vertrouwen in toekomst

De achterban van Bovag lijkt iets optimistischer over de langere termijn. Bijna 80 procent van de leden verwacht door de crisis heen te komen (in de vorige monitor 77%). Zo blijkt uit de zesde Bovag Coronamonitor over week 19. Volgens de branchevereniging is dat verminderde pessimisme mede te danken aan een versoepeling van het kabinetsbeleid dat wat meer perspectief geeft. De impact van de coronacrisis op de bedrijfsvervoering blijft zorgelijk: het gemiddelde omzetverlies loopt licht terug. Daarbij denkt bijna 70 procent zijn medewerkers te kunnen behouden en de hulpvraag aan de overheid neemt iets af. Ongeveer de helft van de Bovag-bedrijven maakt gebruik van de regelingen. 

12:00 | Mywheels: 60% meer reserveringen op ons deelautoplatform

Het aantal ritten op het autodeelplatform MyWheels is sinds de coronamaatregelen met zestig procent gestegen. Dat meldt het platform vandaag. Uit onderzoek van MyWheels blijkt dat mensen ervoor kiezen om een deelauto te gebruiken door de verminderde capaciteit van het OV en omdat mensen zich niet comfortabel voelen om op een andere manier te reizen dan met een deelauto. Er gaan steeds meer mensen op pad, het aantal ritten neemt iedere week toe. “Op Moederdag was er topdrukte, zo goed als alle auto’s waren verhuurd”, zegt directeur Karina Tiekstra. Tachtig procent van de nieuwe gebruikers geeft volgens Tiekstra aan van deelauto’s gebruikt te willen blijven maken.

10:45 | ‘Prijsverschil tussen diesels en benzines loopt op’

Restwaardebepaler Autotelex ziet dat het verschil in restwaarden tussen benzine- en dieselmodellen nog groter is geworden. Bieden op benzinemodellen komen boven de handelswaarde uit, die van diesels eronder. Dat meldt Autotelex op basis van zijn eigen biedingsplatform. Ook de restwaarden van EV’s houden goed stand, concludeert Autotelex. Eén van de uitzonderingen is de Tesla Model S, die heeft het moeilijk. Lees het hele artikel hier.

10:00 | RAI Vereniging: Voorkomen dat OV massaal wordt ingeruild voor auto

De coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen voor onze mobiliteit en leefomgeving. Dat concludeert RAI Vereniging-voorzitter Steven van Eijck naar aanleiding van een reizigersonderzoek door Maurice de Hond. Het onderzoek wijst uit dat er een groeiende behoefte is aan meer individueel vervoer, zoals de auto en fiets. Deze uitkomsten sluiten volgens Van Eijck aan bij het recent verschenen onderzoek van het Kennisinstituut Mobiliteit dat ook concludeert dat mobiliteit en werksituatie mogelijk blijvend veranderen. De helft van de OV gebruikers geeft aan (te overwegen) het OV links te gaan laten liggen. Ruim de helft van deze groep overweegt voortaan de auto te gaan gebruiken. Van Eijck acht de verschuiving naar de auto onwenselijk. “We moeten voorkomen dat OV-reizigers straks massaal de auto instappen en wij alsnog met z’n allen in de file blijven staan.” Lees het hele artikel op Fleet&Mobility.

09:45 | Fixico in spatschermen

Fixico, het platform waarop particulieren en fleetowners auto’s met schade kunnen aanbieden aan schadebedrijven, richt zich nu ook op spatschermen. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Taxichauffeurs kunnen bij schadebedrijven spatschermen laten installeren. “Elke auto heeft een andere maat, dus zomaar een scherm installeren is niet te doen. Tevens moet het scherm veilig zijn, het is immers een voertuig”, schrijft Fixico. Het bedrijf heeft daarop ingespeeld door samen met hun schadeherstelnetwerk en de taxibranche spatschermen van polycarbonaat op maat te maken voor 40 verschillende automodellen. Onder de naam FixiCover wordt het product in de markt gezet. Taxibedrijf TCA en een groot internationaal taxiplatform zijn aangehaakt en duizenden chauffeurs zouden de schermen inmiddels hebben laten installeren, schrijft Fixico.

08:40 | Kwartaalwinst Brembo gehalveerd

De kwartaalwinst van remmenfabrikant Brembo is in het eerste kwartaal gehalveerd, van 64 naar 29,8 miljoen euro. De omzet daalde met 13 procent naar 576 miljoen euro. Dat meldt de fabrikant, die recent een belang nam in Pirelli, in zijn kwartaalcijfers. Het stelt de effecten van de corona-uitbraak al goed te merken. Toch is de fabrikant optimistisch dat het op middellange termijn zijn groeiambities weet te realiseren. “Ondanks dat onze sector hard is geraakt door corona, zijn we ervan overtuigd dat we dankzij onze kracht en wilskracht zullen blijven groeien”, schrijft het bedrijf. 

08:20 | Tesla negeert verbod en start productie op

Tesla heeft de werkzaamheden in Fremont, Californië, hervat. Dat meldt Elon Musk. Tesla heeft nog geen toestemming van de lokale autoriteiten van Alemeda County om de werkzaamheden te hervatten, dit tot woede van Musk. De topman dreigde al de productie weg te halen uit Californië. De productie is nu hervat. Musk twitterde bij de herstart aanwezig te zijn. “Als ze iemand oppakken, laat het dan mij zijn.” De staat was wel akkoord met de herstart, maar volgens lokale autoriteiten is de werksituatie nog onveilig. Tesla heeft al een rechtszaak tegen het besluit aangespannen. Bekijk al het coronanieuws van de afgelopen weken in ons dossier
Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Corona-liveblog #39: Toyota vreest winstdaling van 80 procent | Bovags achterban iets minder pessimistisch | Automotive Online

Corona-liveblog #39: Toyota vreest winstdaling van 80 procent | Bovags achterban iets minder pessimistisch

Coronavirus • Automotive houdt dagelijks een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis. De leden van Bovag zijn voorzichtig iets minder pessimistisch over de langere termijn. Tesla-topman Elon Musk meldt dat de productie in Fremont is hervat ondanks dat het bedrijf nog geen toestemming heeft. De RAI Vereniging is bang dat het OV massaal wordt ingeruild voor de auto.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

16:10 | Toyota vreest winstdaling van 80 procent

Topman Kenta Kon van Toyota verwacht dat de automarkt pas in de eerste helft van volgend jaar herstelt. Over het afgelopen gebroken boekjaar tot en met maart realiseerde de autobouwer een nettowinst van 2,1 biljoen yen (ongeveer 18 miljard euro), zo blijkt uit de presentatie van de jaarcijfers van het bedrijf. Dat is een stijging van ongeveer 10 procent ten opzichte van vorig jaar. De omzet daalde met 1 procent naar 29,9 biljoen Yen. Er werden 8.958.423 auto’s verkocht, ruim 18 duizend minder dan het jaar ervoor. De Japanse autobouwer zegt te vrezen voor de resultaten over het lopende boekjaar en verwacht dat de winst wel met 80 procent kan terugvallen. Toyota gaat vanaf deze week de autoproductie in de Verenigde Staten hervatten.

15:55 | Bovag: meer ondernemers vertrouwen in toekomst

De achterban van Bovag lijkt iets optimistischer over de langere termijn. Bijna 80 procent van de leden verwacht door de crisis heen te komen (in de vorige monitor 77%). Zo blijkt uit de zesde Bovag Coronamonitor over week 19. Volgens de branchevereniging is dat verminderde pessimisme mede te danken aan een versoepeling van het kabinetsbeleid dat wat meer perspectief geeft. De impact van de coronacrisis op de bedrijfsvervoering blijft zorgelijk: het gemiddelde omzetverlies loopt licht terug. Daarbij denkt bijna 70 procent zijn medewerkers te kunnen behouden en de hulpvraag aan de overheid neemt iets af. Ongeveer de helft van de Bovag-bedrijven maakt gebruik van de regelingen. 

12:00 | Mywheels: 60% meer reserveringen op ons deelautoplatform

Het aantal ritten op het autodeelplatform MyWheels is sinds de coronamaatregelen met zestig procent gestegen. Dat meldt het platform vandaag. Uit onderzoek van MyWheels blijkt dat mensen ervoor kiezen om een deelauto te gebruiken door de verminderde capaciteit van het OV en omdat mensen zich niet comfortabel voelen om op een andere manier te reizen dan met een deelauto. Er gaan steeds meer mensen op pad, het aantal ritten neemt iedere week toe. “Op Moederdag was er topdrukte, zo goed als alle auto’s waren verhuurd”, zegt directeur Karina Tiekstra. Tachtig procent van de nieuwe gebruikers geeft volgens Tiekstra aan van deelauto’s gebruikt te willen blijven maken.

10:45 | ‘Prijsverschil tussen diesels en benzines loopt op’

Restwaardebepaler Autotelex ziet dat het verschil in restwaarden tussen benzine- en dieselmodellen nog groter is geworden. Bieden op benzinemodellen komen boven de handelswaarde uit, die van diesels eronder. Dat meldt Autotelex op basis van zijn eigen biedingsplatform. Ook de restwaarden van EV’s houden goed stand, concludeert Autotelex. Eén van de uitzonderingen is de Tesla Model S, die heeft het moeilijk. Lees het hele artikel hier.

10:00 | RAI Vereniging: Voorkomen dat OV massaal wordt ingeruild voor auto

De coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen voor onze mobiliteit en leefomgeving. Dat concludeert RAI Vereniging-voorzitter Steven van Eijck naar aanleiding van een reizigersonderzoek door Maurice de Hond. Het onderzoek wijst uit dat er een groeiende behoefte is aan meer individueel vervoer, zoals de auto en fiets. Deze uitkomsten sluiten volgens Van Eijck aan bij het recent verschenen onderzoek van het Kennisinstituut Mobiliteit dat ook concludeert dat mobiliteit en werksituatie mogelijk blijvend veranderen. De helft van de OV gebruikers geeft aan (te overwegen) het OV links te gaan laten liggen. Ruim de helft van deze groep overweegt voortaan de auto te gaan gebruiken. Van Eijck acht de verschuiving naar de auto onwenselijk. “We moeten voorkomen dat OV-reizigers straks massaal de auto instappen en wij alsnog met z’n allen in de file blijven staan.” Lees het hele artikel op Fleet&Mobility.

09:45 | Fixico in spatschermen

Fixico, het platform waarop particulieren en fleetowners auto’s met schade kunnen aanbieden aan schadebedrijven, richt zich nu ook op spatschermen. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Taxichauffeurs kunnen bij schadebedrijven spatschermen laten installeren. “Elke auto heeft een andere maat, dus zomaar een scherm installeren is niet te doen. Tevens moet het scherm veilig zijn, het is immers een voertuig”, schrijft Fixico. Het bedrijf heeft daarop ingespeeld door samen met hun schadeherstelnetwerk en de taxibranche spatschermen van polycarbonaat op maat te maken voor 40 verschillende automodellen. Onder de naam FixiCover wordt het product in de markt gezet. Taxibedrijf TCA en een groot internationaal taxiplatform zijn aangehaakt en duizenden chauffeurs zouden de schermen inmiddels hebben laten installeren, schrijft Fixico.

08:40 | Kwartaalwinst Brembo gehalveerd

De kwartaalwinst van remmenfabrikant Brembo is in het eerste kwartaal gehalveerd, van 64 naar 29,8 miljoen euro. De omzet daalde met 13 procent naar 576 miljoen euro. Dat meldt de fabrikant, die recent een belang nam in Pirelli, in zijn kwartaalcijfers. Het stelt de effecten van de corona-uitbraak al goed te merken. Toch is de fabrikant optimistisch dat het op middellange termijn zijn groeiambities weet te realiseren. “Ondanks dat onze sector hard is geraakt door corona, zijn we ervan overtuigd dat we dankzij onze kracht en wilskracht zullen blijven groeien”, schrijft het bedrijf. 

08:20 | Tesla negeert verbod en start productie op

Tesla heeft de werkzaamheden in Fremont, Californië, hervat. Dat meldt Elon Musk. Tesla heeft nog geen toestemming van de lokale autoriteiten van Alemeda County om de werkzaamheden te hervatten, dit tot woede van Musk. De topman dreigde al de productie weg te halen uit Californië. De productie is nu hervat. Musk twitterde bij de herstart aanwezig te zijn. “Als ze iemand oppakken, laat het dan mij zijn.” De staat was wel akkoord met de herstart, maar volgens lokale autoriteiten is de werksituatie nog onveilig. Tesla heeft al een rechtszaak tegen het besluit aangespannen. Bekijk al het coronanieuws van de afgelopen weken in ons dossier
Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.