Rechtbank: Straf voor bestuurder die waarschuwingssignaal in auto negeert

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:

De rechtbank in Den Haag heeft een automobilist veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur en voorwaardelijke rijontzegging, omdat hij waarschuwingslampjes in zijn auto negeerde en daardoor een ongeluk veroorzaakte. Volgens de uitspraak van de rechtbank heeft de bestuurder met het negeren van de waarschuwingslampjes een risico genomen en vormde hij een gevaar op de weg.

Het gaat om een automobilist die in 2017 een melding op zijn dashboard kreeg dat de bandenspanning van zijn auto gecontroleerd moest worden. De man negeerde dit signaal en reed nog 21 kilometer door. Uiteindelijk kwam hij tot stilstand op de linkerrijbaan, omdat de auto begon te trillen. Een achterliggende auto kon hem niet meer ontwijken en klapte er bovenop.

De uitspraak van de rechtbank is uniek. Het is de eerste keer dat de rechter een bestuurder straft voor het negeren van een waarschuwingslampje in de auto. De Audi waarin de man reed is onderzocht en de voertuiggegevens zijn uitgelezen. Volgens deskundigen geeft de auto een melding op de display als de band 20 procent van zijn omvang heeft verloren. De rechtbank oordeelt dat van een gemiddelde bestuurder mag worden verwacht dat er op zo’n waarschuwing gereageerd wordt en volgens instructie de banden gecontroleerd worden. 

Geen verwijt Audi

Volgens hoogleraar strafrecht François Kristen van de Universiteit Utrecht valt autofabrikant Audi weinig te verwijten. Zo zegt hij vanochtend in de Volkskrant. Volgens Kristen is de automobilist verantwoordelijk voor het veilig besturen en draagt hij de verantwoordelijkheid voor het juist interpreteren van de waarschuwing. 

Met het ADAS convenant dat onlangs werd getekend, wil de branche het juiste gebruik van rijhulpsystemen bevorderen en verbeteren.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Rechtbank: Straf voor bestuurder die waarschuwingssignaal in auto negeert | Automotive Online

Rechtbank: Straf voor bestuurder die waarschuwingssignaal in auto negeert

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:

De rechtbank in Den Haag heeft een automobilist veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur en voorwaardelijke rijontzegging, omdat hij waarschuwingslampjes in zijn auto negeerde en daardoor een ongeluk veroorzaakte. Volgens de uitspraak van de rechtbank heeft de bestuurder met het negeren van de waarschuwingslampjes een risico genomen en vormde hij een gevaar op de weg.

Het gaat om een automobilist die in 2017 een melding op zijn dashboard kreeg dat de bandenspanning van zijn auto gecontroleerd moest worden. De man negeerde dit signaal en reed nog 21 kilometer door. Uiteindelijk kwam hij tot stilstand op de linkerrijbaan, omdat de auto begon te trillen. Een achterliggende auto kon hem niet meer ontwijken en klapte er bovenop.

De uitspraak van de rechtbank is uniek. Het is de eerste keer dat de rechter een bestuurder straft voor het negeren van een waarschuwingslampje in de auto. De Audi waarin de man reed is onderzocht en de voertuiggegevens zijn uitgelezen. Volgens deskundigen geeft de auto een melding op de display als de band 20 procent van zijn omvang heeft verloren. De rechtbank oordeelt dat van een gemiddelde bestuurder mag worden verwacht dat er op zo’n waarschuwing gereageerd wordt en volgens instructie de banden gecontroleerd worden. 

Geen verwijt Audi

Volgens hoogleraar strafrecht François Kristen van de Universiteit Utrecht valt autofabrikant Audi weinig te verwijten. Zo zegt hij vanochtend in de Volkskrant. Volgens Kristen is de automobilist verantwoordelijk voor het veilig besturen en draagt hij de verantwoordelijkheid voor het juist interpreteren van de waarschuwing. 

Met het ADAS convenant dat onlangs werd getekend, wil de branche het juiste gebruik van rijhulpsystemen bevorderen en verbeteren.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.