Justitie eist geldboetes en voorwaardelijke straffen in witwaszaak Tilburgse Hertz-filiaal

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Bij het Tilburgse filiaal werd vaak met briefjes van 500 betaald (foto: Shutterstock)

Justitie heeft maandag voor de rechtbank in Zwolle voorwaardelijke celstraffen van 8 tot 12 maanden en boetes tot 100 duizend euro geëist tegen de directie van de voormalige Tilburgse vestiging van Hertz, meldt het Openbaar Ministerie.

Nadat het onderzoek in 2017 begon, werd het filiaal gesloten door Hertz. Het Openbaar Ministerie verdenkt de directie van het bedrijf, een 71-jarige vader met zoon en dochter, van witwaspraktijken. Leden van de inmiddels verboden motorclub Satudarah maakten veel gebruik van bij het Tilburgse bedrijf gehuurde auto’s. Hoewel op de website van het hoofdkantoor van het verhuurbedrijf stond dat alleen met een creditcard betaald kan worden, accepteerde het Tilburgse agentschap veel cash geld van deze huurders. Bovendien werd soms de creditcard van de vrouw gebruikt om te verhullen dat contant geld was betaald. Pinnen was niet mogelijk: bij controle bleek het aanwezige pinapparaat niet aangesloten te zijn. 

Vaak werd betaald met briefjes van 500 euro.

Volgens het OM hebben het bedrijf en de familie zeker twee ton witgewassen. Acht van de tien huurders die met contant geld betaalden, waren lid van Satudarah. Vaak werd betaald met briefjes van 500 euro. Door gebruik te maken van huurauto’s proberen criminelen uit het zicht van politie en justitie te blijven, aldus het OM. Deze huurders hadden allemaal geen legale inkomsten, zo bleek uit gegevens van de Belastingdienst, of in ieder geval onvoldoende om de huurauto’s te kunnen betalen.

Vergunningplicht

De malafide praktijken bij het Tilburgse filiaal van Hertz hebben in Tilburg geleid tot een vergunningplicht voor autoverhuurbedrijven. Volgens justitie en politie gebruiken criminelen huurauto’s om wapens en drugs te vervoeren. Tweederde van de autoverhuurbedrijven in de stad is inmiddels gestopt, meldt het Brabants Dagblad. Autoverhuurbedrijf KAV verzet zich uit principiële gronden nog steeds tegen de vergunningplicht en vecht die bij de rechter aan.

Hertz heeft inmiddels een nieuw Tilburgs filiaal geopend, op een andere locatie en met een nieuwe directie.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.