CBS: voor het eerst meer fiets- dan autododen in verkeer

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Senioren op een e-bike vormen een grote risicogroep. (Foto: Shutterstock)

Vorig jaar vielen er voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Dat meldt het CBS vandaag. Er kwamen in totaal 613 mensen om bij een verkeersongeluk, waarvan 206 fietsers. Een kwart van deze fietsers reed op een e-bike.  

In 2017 kwamen 201 inzittenden van een personenauto om het leven, 30 minder dan in 2016. Het aantal jongeren (18 tot 25 jaar) en ouderen (65 jaar of ouder) onder de slachtoffers is in 2017 lager dan in 2016. Het aantal jongvolwassen slachtoffers (25 tot 35 jaar) is juist toegenomen.

Hoewel het aantal oudere verkeersdoden afnam, blijven 65-plussers een grote risicogroep. Twee derde van alle fietsdoden was 65 jaar of ouder. Ook afgezet tegen de bevolkingsomvang is dit een relatief groot aandeel, stelt het CBS. Deze groep maakt namelijk de minste fietskilometers. Drie procent van de dodelijke fietsslachtoffers was jonger dan 18 jaar.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds kort (op eigen initiatief) een Tesla en is daar erg tevreden (goedkoop en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

CBS: voor het eerst meer fiets- dan autododen in verkeer | Automotive Online

CBS: voor het eerst meer fiets- dan autododen in verkeer

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Senioren op een e-bike vormen een grote risicogroep. (Foto: Shutterstock)

Vorig jaar vielen er voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Dat meldt het CBS vandaag. Er kwamen in totaal 613 mensen om bij een verkeersongeluk, waarvan 206 fietsers. Een kwart van deze fietsers reed op een e-bike.  

In 2017 kwamen 201 inzittenden van een personenauto om het leven, 30 minder dan in 2016. Het aantal jongeren (18 tot 25 jaar) en ouderen (65 jaar of ouder) onder de slachtoffers is in 2017 lager dan in 2016. Het aantal jongvolwassen slachtoffers (25 tot 35 jaar) is juist toegenomen.

Hoewel het aantal oudere verkeersdoden afnam, blijven 65-plussers een grote risicogroep. Twee derde van alle fietsdoden was 65 jaar of ouder. Ook afgezet tegen de bevolkingsomvang is dit een relatief groot aandeel, stelt het CBS. Deze groep maakt namelijk de minste fietskilometers. Drie procent van de dodelijke fietsslachtoffers was jonger dan 18 jaar.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.