Omzet autobranche terug op niveau van voor de crisis

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
De personenautobranche en importeurs boekten de grootste omzetgroei. (Foto: Shutterstock)

Dat blijkt uit de Kwartaalmonitor Auto- en Motorbranche van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tijdens de crisis liep de omzet in de autosector tussen 2008 en 2014 sterk terug. Op het dieptepunt was de omzet van de totale branche 15 procent lager dan in 2008 en in sommige deelbranches zelfs meer dan een kwart lager. Door de omzetstijgingen van de afgelopen drie jaar is de omzet in de autosector inmiddels weer nagenoeg op het niveau van 2008. Vooral de hogere nieuwverkoop zorgt voor de omzetstijging.

Onderlinge verschillen

In alle kwartalen van 2017 was de omzet hoger dan 2016. In het vierde kwartaal nam de omzet bijna 1 procent toe ten opzichte van een jaar eerder, dat was echter lager dan in de eerdere kwartalen van 2017. Binnen de sector zijn er echter wel aanzienlijke verschillen. In vrijwel alle deelbranches werd meer omgezet, behalve in het bedrijfsautosegment. Na twee jaren van zeer sterke groei werd er in 2017 ruim 3 procent minder omgezet dan het jaar ervoor.

De personenautobranche en de importeurs van nieuwe personenauto’s boekten de grootste omzetgroei, respectievelijk 7 procent en 6 procent hoger dan het jaar ervoor. Daarnaast steeg de omzet bij autoservicebedrijven 4 procent, de handel in auto-onderdelen 0,4 procent en de motorbranche 0,3 procent. Voor de twee laatstgenoemde branches was de omzetgroei wel lager dan in 2016.

Recordaantal openstaande vacatures

Behalve de omzet neemt ook het aantal openstaande vacatures toe. Aan het eind van het vierde kwartaal waren dat er 4 duizend. Dit is het hoogste aantal sinds het derde kwartaal van 2008. Ruim 1 op de 5 ondernemers zegt dat ze last hebben van een tekort aan arbeidskrachten. Bij de autoservicebedrijven zijn dit zelfs bijna 2 op de 5 ondernemers. Lees de volledige kwartaalmonitor auto- en motorbranche Q4 van het CBS in onze Kennisbank.