ICT Day: Invoering nieuwe wetgeving legt druk op databeheer

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

De General Data Protection Regulation (GDPR), in het Nederlands vertaald naar de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), gaat op 25 mei 2018 in. Wie niet aan de eisen voldoet, riskeert een boete, die kan oplopen tot maximaal 20 miljoen euro of 4 procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet, indien deze hoger is. De verordening schrijft voor hoe bedrijven (persoons)data moeten opslaan en mogen verwerken. Volgens Alexander Singewald, expert op het gebied van privacywetgeving, is de autobranche al goed op weg met het aanpassen van de processen. “Het is wel jammer dat er dreiging met hoge boetes voor nodig is om bedrijven zo ver te krijgen. Het is immers een onderdeel van het kwaliteitsbeleid: ook zonder wetgeving is het belangrijk dat je netjes met klantendata omgaat.”

Dat de autobranche goed op schema loopt, is vooral te danken aan de importeurs en brancheverenigingen, zegt de pricavywetgeving-expert. “Zij zijn goed op de hoogte en spelen de informatie tijdig door naar hun dealers en leden. En gelukkig is 60 procent gelijk aan wat al verplicht is in de huidige wet bescherming persoonsgegevens.”

Jansen en Janssen

Op de Automotive ICT Day geeft Singewald ook tips. “Gegevens voor de Belastingdienst dien je zeven jaar te bewaren. Maar voor win-back acties kan de bewaartermijn van persoonsdata korter zijn. Ruim op! Van belang is ook de kwaliteit van data. Bewaar alleen data die iets toevoegen en zorg dat die data klopt. Schrijf je Jansen met 1 of 2 s’en? Is het bedrijf waar je mee werkt een bv, nv of eenmanszaak? Vroeger was kennis over je klanten macht. Dat verandert nu in kennis als voorwaarde tot een relatie. Vanuit dat uitgangspunt ga je anders om met klantgegevens.”

Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor de Automotive ICT Day. Klik hier voor meer informatie en om u in te schrijven.

Automotive ICT Day 2017 is mede mogelijk gemaakt door:

sponsorbalkv4