Renault NL schikt voor 2 miljoen in omkopingszaak

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:

Dat meldt het OM vandaag. 

Het OM verwijt Renault betrokken te zijn geweest bij het verstrekken van ongeoorloofde giften aan een ambtenaar, Jacques H. Het ging daarbij om uitnodigingen voor buitenlandse (snoep)reizen. Daarnaast deed in de visie van het OM een dealer betalingen voor de lease en het schadeherstel van privé-auto’s van de betreffende ambtenaar. Dat gebeurde met medewerking van een verkoopmanager van Renault die daar inmiddels niet meer werkzaam is. De ambtenaar onderhield nauwe banden met de autosector en was betrokken bij het wagenparkbeheer.

De schikking van 2 miljoen euro is samengesteld uit een geldboete en de “ontneming” van een door het OM geschat bedrag aan wederrechtelijk verkregen voordeel: 600 duizend euro boete en 1,4 miljoen euro ontneming. Pon schikte voor 12 miljoen euro en Peugeot voor 2 miljoen euro. De betreffende verkoopmanager van Renault Nederland wordt voor de rechter gedaagd.

Aanbesteding

De transactie met Renault maakt deel uit van een grootschalig onderzoek naar omkoping bij het wagenparkbeheer of de aanbesteding van dienstauto’s voor de politie en defensie. De Rijksrecherche begon in maart 2012 dit onderzoek, dat heeft geleid tot een strafdossier tegen politie- en defensieambtenaren en een aantal autobedrijven. Twee politieambtenaren en vier ambtenaren van defensie, onder wie de wagenparkbeheerder van defensie, worden dit jaar gedagvaard wegens corruptie. Ook moeten dan in totaal vijf (oud)werknemers van de betrokken autobedrijven zich voor de rechter verantwoorden.

Renault Nederland wil geen commentaar geven dan wel vertellen om welke ex-medewerker het gaat.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.