Indicata: Occasionvoorraad groeit, maar nog ver onder 2019-niveau

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Occasionverkoop gedaald met 0,7 procent
Foto: Shutterstock (Foto: Shutterstock)

De occasionvoorraad is in Nederland in oktober met 4 procent gegroeid, maar is nog altijd 20 procent lager dan in oktober 2019. Dat meldt databedrijf Indicata in zijn maandelijkse Marketwatch, waarin data van 14 Europese markten is opgenomen.

De omloopsnelheid van de voorraad elektrische auto’s lag in oktober op 3,7x (per jaar). Dat is 16 procent langzamer dan in september en bijna de helft minder snel dan in oktober 2021. Volgens Indicata liggen de snel gestegen elektriciteitsprijzen hier aan ten grondslag. Tegelijkertijd neemt ook het aanbod van EV’s het hardst toe. 

De omloopsnelheid van diesels daalde met 8 procent naar 4,3x. Benzines (4,9x) en hybrides (4,7x) zagen de omloopsnelheid juist iets (1%) toenemen. Indicata heeft ook een overzicht van de drie snelst verkopende modellen (jonger dan vier jaar). De Renault Austral voert deze lijst aan met een omloopsnelheid van 11x, gevolgd door de Kia Niro (7x) en Suzuki Ignis (6x).

Indicata constateert dat de occasionprijzen in oktober licht gedaald zijn in de Nederlandse markt. De prijsindex daalde met eentiende punt naar 114,3 (januari 2021 = 100). Dat sluit aan bij de AOX van november.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Indicata: Occasionvoorraad groeit, maar nog ver onder 2019-niveau | Automotive Online

Indicata: Occasionvoorraad groeit, maar nog ver onder 2019-niveau

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Occasionverkoop gedaald met 0,7 procent
Foto: Shutterstock (Foto: Shutterstock)

De occasionvoorraad is in Nederland in oktober met 4 procent gegroeid, maar is nog altijd 20 procent lager dan in oktober 2019. Dat meldt databedrijf Indicata in zijn maandelijkse Marketwatch, waarin data van 14 Europese markten is opgenomen.

De omloopsnelheid van de voorraad elektrische auto’s lag in oktober op 3,7x (per jaar). Dat is 16 procent langzamer dan in september en bijna de helft minder snel dan in oktober 2021. Volgens Indicata liggen de snel gestegen elektriciteitsprijzen hier aan ten grondslag. Tegelijkertijd neemt ook het aanbod van EV’s het hardst toe. 

De omloopsnelheid van diesels daalde met 8 procent naar 4,3x. Benzines (4,9x) en hybrides (4,7x) zagen de omloopsnelheid juist iets (1%) toenemen. Indicata heeft ook een overzicht van de drie snelst verkopende modellen (jonger dan vier jaar). De Renault Austral voert deze lijst aan met een omloopsnelheid van 11x, gevolgd door de Kia Niro (7x) en Suzuki Ignis (6x).

Indicata constateert dat de occasionprijzen in oktober licht gedaald zijn in de Nederlandse markt. De prijsindex daalde met eentiende punt naar 114,3 (januari 2021 = 100). Dat sluit aan bij de AOX van november.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.