‘Invloed Oekraïne-oorlog nu wel voelbaar op occasionmarkt’

Oorlog Oekraïne • Toenemende taxaties lijken teken van toenemende onzekerheid.
Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
De huidige situatie beïnvloedt heel Europa, zegt Autotelex. (Foto: Shutterstock)

De aanhoudende oorlog in Oekraïne begint zichtbaar te worden op de Nederlandse occasionmarkt, zo stelt restwaardebepaler Autotelex in zijn Markt Update. “De oorlog laat zijn sporen na. Oplopende taxatie-aanvragen terwijl het aantal biedingen daarbij iets achterblijft kan goed verklaard worden door de huidige onzekere situatie”, stelt Autotelex.

“De huidige situatie beïnvloedt heel Europa, zodat de handelsopbrengsten zowel in Nederland als in het buitenland (licht) onder druk staan. Schaarste is er nog steeds op de occasionmarkt, maar ook de vraag is nu even afgenomen.” Vorige maand was de invloed van de oorlog nog nauwelijks zichtbaar.

Teruglopende inkomsten

Autotelex ziet dat de inkomsten voor occasions terug beginnen te lopen. “Hoewel de internet-vraagprijzen op peil blijven, beginnen de opbrengsten in het handelscircuit terug te lopen. Afhankelijk van de margestructuur en marktbewegingen, zal dat uiteindelijk door kunnen sijpelen in de vraagprijzen.”

De import van personenauto’s is in de eerste drie maanden van 2022 ligt nu nog 3 procent hoger dan in de eerste drie maanden van 2021, al is er licht dalende trend te zien.

autotelex restwaarde

Toekomst

De invloed heeft op Nederlandse en Europese restwaarde-ontwikkelingen is volgens Autotelex beperkt: “Met name omdat de productie van nieuwe auto’s opnieuw averij oploopt, is de verwachting dat de schaarste op de occasionmarkt aanhoudt.”

Hoewel er dus een prijsdip kan ontstaan door afgenomen consumentenvertrouwen, verwacht Autotelex dat de restwaarde-niveaus op middellange termijn hoog zullen blijven, ook door verwachte nieuwprijsstijgingen.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.

‘Invloed Oekraïne-oorlog nu wel voelbaar op occasionmarkt’ | Automotive Online

‘Invloed Oekraïne-oorlog nu wel voelbaar op occasionmarkt’

Oorlog Oekraïne • Toenemende taxaties lijken teken van toenemende onzekerheid.
Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
De huidige situatie beïnvloedt heel Europa, zegt Autotelex. (Foto: Shutterstock)

De aanhoudende oorlog in Oekraïne begint zichtbaar te worden op de Nederlandse occasionmarkt, zo stelt restwaardebepaler Autotelex in zijn Markt Update. “De oorlog laat zijn sporen na. Oplopende taxatie-aanvragen terwijl het aantal biedingen daarbij iets achterblijft kan goed verklaard worden door de huidige onzekere situatie”, stelt Autotelex.

“De huidige situatie beïnvloedt heel Europa, zodat de handelsopbrengsten zowel in Nederland als in het buitenland (licht) onder druk staan. Schaarste is er nog steeds op de occasionmarkt, maar ook de vraag is nu even afgenomen.” Vorige maand was de invloed van de oorlog nog nauwelijks zichtbaar.

Teruglopende inkomsten

Autotelex ziet dat de inkomsten voor occasions terug beginnen te lopen. “Hoewel de internet-vraagprijzen op peil blijven, beginnen de opbrengsten in het handelscircuit terug te lopen. Afhankelijk van de margestructuur en marktbewegingen, zal dat uiteindelijk door kunnen sijpelen in de vraagprijzen.”

De import van personenauto’s is in de eerste drie maanden van 2022 ligt nu nog 3 procent hoger dan in de eerste drie maanden van 2021, al is er licht dalende trend te zien.

autotelex restwaarde

Toekomst

De invloed heeft op Nederlandse en Europese restwaarde-ontwikkelingen is volgens Autotelex beperkt: “Met name omdat de productie van nieuwe auto’s opnieuw averij oploopt, is de verwachting dat de schaarste op de occasionmarkt aanhoudt.”

Hoewel er dus een prijsdip kan ontstaan door afgenomen consumentenvertrouwen, verwacht Autotelex dat de restwaarde-niveaus op middellange termijn hoog zullen blijven, ook door verwachte nieuwprijsstijgingen.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.