Bovag: Nieuw record voor occasionverkoop dankzij chiptekort en corona

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Over de eerste negen maanden van 2021 zijn meer dan een miljoen occasions verkocht. (Foto: Shutterstock)

Tot en met het derde kwartaal van dit jaar zijn er 1.022.021 occasions verkocht, dat is 5,5 procent meer dan een jaar geleden. Volgens Bovag en RDC is nooit eerder de grens van 1 miljoen bereikt in de eerste negen maanden van een kalenderjaar.

De overgrote meerderheid (ruim 80%) van de verkochte gebruikte auto’s tot en met de maand september betreft een benzinevariant: meer dan 820 duizend dit jaar tegenover 790 duizend vorig jaar. Dieselauto’s zijn met 103 duizend goed voor een marktaandeel van 10 procent, een lichte daling ten opzichte van 2020 toen dat nog 12 procent was. In totaal zijn er tot en met september 5,5 procent meer gebruikte auto’s verkocht dan vorig jaar.

Vertraging

Het aantal verkochte elektrische auto’s is 2,5 keer hoger dan dezelfde periode vorig jaar en steeg van bijna 9.400 naar ruim 23 duizend. Ook het aantal plug-in hybrides nam toe en groeide van 15 duizend in 2020 naar 25 duizend dit jaar. Volgens Bovag is de grote vraag naar occasions mede het gevolg van de coronacrisis. Ook het microchiptekort speelt een rol: het leidt tot grote vertragingen in de levering van nieuwe auto’s en wakkert de interesse aan voor occasions. De brancheorganisatie liet eerder al weten bezorgd te zijn over de beschikbaarheid van nieuwe en gebruikte auto’s. 

Marktaandeel dealers

De handel in gebruikte auto’s in het C2C-segment daalde fors (-9%) en komt uit op 515 duizend stuks tot en met september. Van alle occasions die door de vakhandel werden verkocht, werd 26,5 procent door dealers afgeleverd, het hoogste marktaandeel ooit. Tien jaar geleden schommelde dit aandeel rond de 20 procent.

Ook onafhankelijke autobedrijven deden het goed: hun marktaandeel ging van 20 procent tien jaar geleden naar bijna 23 procent anno 2021. Volgens de branchevereniging komt nu iets meer dan de helft van de tweedehands autoverkoop door de vakhandel voor rekening van bedrijven die geen lid zijn van Bovag. 

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.